NOS WielrennenAangepast

De weg naar de baan

"Genoten van mijn weekend in België! Nu begin ik aan mijn reis terug naar Nieuw-Zeeland voor de voorbereidingen op de WK baan."

Dat twitterde Nieuw-Zeelander Jesse Sergent op 6 maart.

De renner van RadioShack won de Driedaagse van West-Vlaanderen, maar had nauwelijks tijd om een feestje te vieren. De knop moest om richting de wereldkampioenschappen op de baan, die woensdag 23 maart in Apeldoorn beginnen.

Overstap en niet overstag

Sergent maakt deel uit van de groep renners, die zonder aarzelen het wegseizoen onderbreekt voor een groot internationaal toernooi op de baan.

De Australische bond heeft een samenwerkingsverband met wielerploeg Garmin om beide disciplines zo goed mogelijk te kunnen combineren. Het programma van de renners wordt afgestemd om afwisselend baan en weg te kunnen rijden. Op de weg verdienen ze geld, op de baan medailles.

De belangrijkste producten van deze samenwerking zijn Jack Bobridge en Cameron Meyer. Bobridge werd in januari Australisch kampioen op de weg en verbaasde een maand later op de baan door het legendarische record van Chris Boardman (dat Boardman vijftien jaar geleden reed) op de achtervolging te verbeteren. De erelijst van Meyer telt dit jaar alweer vier baantitels en daarnaast won hij de Tour Down Under en werd tijdritkampioen van Australië.

Wiggins en Cavendish

In het verleden is al meerdere malen bewezen dat een tijdelijke overstap van weg naar baan succes kan opleveren. Zo kaapte Bradley Wiggins, wel ooit begonnen als baanrenner, tijdens de Spelen in 2004 en 2008 drie olympische titels weg voor de neuzen van de pure baanspecialisten. De Brit is bovendien zevenvoudig wereldkampioen.

Mark Cavendish, die zijn carrière eveneens op de baan begon maar in 2006 overstapte op de weg, bekroonde in 2008 een terugkeer naar zijn jeugdliefde met een wereldtitel. Tijdens de Spelen in Beijing faalde hij echter jammerlijk en werd hij de enige Britse baanwielrenner zonder eremetaal.

Focus op Londen

Cavendish en Wiggins, die er in 2012 zeker weer zullen staan in Londen, laten Apeldoorn nu links liggen om zich volledig te concentreren op het wegseizoen. Voor Theo Bos ligt het anders. Ook nadat hij eind 2008 de overstap maakte naar de weg, bleef hij het gezicht van het Nederlandse baanwielrennen.

Nu de eerste successen in wegkoersen binnen zijn, maakt hij tijdens de WK in eigen land toch weer even de overstap naar zijn oude discipline. Deels ter vermaak van zichzelf en het publiek, deels om in beeld te blijven voor de Spelen in 2012. In Londen hoopt Bos het omnium te rijden en als voorbereiding doet hij nu samen met Peter Schep mee aan de koppelkoers.

"Ik hoop op het podium", geeft Bos vooraf voorzichtig aan. "De vorm is goed, maar het moet ook een beetje meezitten. Met mijn snelheid, de inhoud van Peter en de steun van het thuispubliek moet er iets moois inzitten."

Of Bos zichzelf in Apeldoorn in de prijzen zal rijden is nog de vraag. Er blijft een verschil tussen de wegrenner die een uitstapje maakt naar zijn roots en de renner die structureel afwisselt tussen baan en weg, met het doel te schitteren op de grote toernooien.

Op zoek naar 'baanbenen'

De kans is groot dat de tweede groep renners (met daarin Sergent, Bobridge, Meyer en zijn maatje Leigh Howard) ook in Apeldoorn de dienst gaat uitmaken. Willen Bos en Schep goud winnen op de koppelkoers, zullen ze eerst moeten afrekenen met topfavorieten en titelverdedigers Howard en Meyer. Ondanks bijzonder goede resultaten op de weg zien de Australiërs de mondiale baanwedstrijden als het hoogtepunt in hun seizoen.

Howard schreef op 19 februari al op Twitter: "5,5 uur hard en zwaar getraind vandaag. Tijd om me voor te bereiden op Kuurne en nog belangrijker: de WK baan. Super gemotiveerd!"

Ruim een week later bleek de overstap van weg naar baan voor Meyer nog een beetje tegen te vallen. Hij schreef: "Heeft iemand toevallig mijn baanbenen gevonden?

23 t/m 27 maart

De WK baanwielrennen hebben van 23 tot en met 27 maart plaats in het Gelderse Apeldoorn.

De finales zijn LIVE te zien via NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl