Nederland stuurt militairen en F-16's naar Libië
Nederland zet 200 militairen in voor militaire NAVO-acties in Libië. Ook worden zes F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager en een KDC-10 tankvliegtuig ingezet om het wapenembargo te controleren.
Dit heeft het kabinet in een extra ministerraad besloten. Lees hier de brief over het kabinetsbesluit.
De F-16's gaan patrouilles uitvoeren boven de Middellandse Zee ter bescherming van schepen van de NAVO. Als de NAVO daarom vraagt, zijn de vliegtuigen ook in te zetten om het vliegverbod boven Libië af te dwingen.
Boven zee
Het ligt niet voor de hand dat de militairen gaan schieten, denkt minister Hillen van Defensie. "Ze gaan vooral boven zee toezien."
In een toelichting benadrukte Rutte nog eens dat de militaire actie vooral bedoeld is om de Libische bevolking te beschermen tegen aanvallen van hun leider Kadhafi. "Onschuldige burgers worden gebombardeerd. Het is de hoogste tijd. Tot hier en niet verder."
Operationeel
Er komt waarschijnlijk woensdag nog een Kamerdebat over de missie. Volgens Defensie kan de hele actie aan het eind van deze week operationeel zijn. De F-16's en de mijnenveger zijn drie maanden beschikbaar. Het KDC-10 tankvliegtuig tot begin april.
Twee van de zes F-16's zijn reserve. Minister Hillen denkt dat ze "over enkele dagen" in het gebied kunnen zijn. De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem is al in de regio.
Potje
De Nederlandse bijdrage aan de NAVO-operatie in Libië komt in totaal 20 miljoen euro. Het geld komt uit de HGIS, een potje van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Naar verwachting zal de Tweede Kamer instemmen met de missie, omdat deze in lijn is met wat de meeste fracties wilden. Nog niet alle fractievoorzitters konden al reageren. De eerste reacties van VVD en CDA zijn positief. De SP steunt het plan "op dit moment" niet.