NOS NieuwsAangepast

Tijdelijke graven voor doden Japan

Japan is begonnen met het begraven van de doden. Hoewel doden er traditioneel worden gecremeerd, is daar nu te weinig brandstof voor en zijn noodbegraafplaatsen aangelegd.

Vandaag werden in Higashi-Matsushima de eerste 24 doden begraven. Omdat er ook een gebrek is aan hout voor kisten, werden enkele slachtoffers slechts gehuld in doeken begraven.

In die stad is op een veld plek voor duizend lichamen, in de nabijgelegen stad Watari is ruimte voor honderd doden. Nog eens negen andere gemeentes zullen binnenkort ook tijdelijke begraafplaatsen aanleggen.

Toestemming gevraagd

Omdat het ongebruikelijk is dat Japanse doden worden begraven, zal voorafgaand aan iedere begrafenis toestemming gevraagd worden aan de nabestaanden. Desgewenst kunnen de lichamen de komende twee jaar nog worden opgegraven, om alsnog gecremeerd te worden.

Het dodental van de aardbeving en tsunami is inmiddels opgelopen tot 9099. Ruim 13.500 mensen worden nog vermist. Volgens de politie zijn 4670 lichamen tot nu toe geïdentificeerd.

Lichamen verdwenen

Reddingswerkers vrezen ondertussen dat een groot aantal slachtoffers nooit gevonden zal worden. Veel van de lichamen zouden met het terugtrekkende water in zee zijn gespoeld.

"Er zouden meer lichamen moeten zijn", zegt de leider van een bergingsteam in Natori. "We weten gewoon niet waar ze zijn."

Vlak na de ramp werden er in Natori nog vijftig lichamen per dag geborgen door het team en was er een tekort aan lijkzakken. Hoewel er nog steeds gezocht wordt tussen de samengespoelde wrakstukken, worden er inmiddels nog maar een paar lijken per dag gevonden.

Beschrijvingen

In de stad zijn 315 lichamen geborgen. De plaatselijke bowlingbaan fungeert als tijdelijk mortuarium. Buiten hangen lijsten met beschrijvingen van de gevonden lichamen ("kortgeknipt haar", "tatoeage van een anker op linkerarm") voor wie op zoek is naar een vermiste.

In de stad worden nog meer dan duizend mensen vermist.

De burgemeester van Natori, die sinds de ramp in zijn kantoor slaapt, houdt rekening met het ergste. "Het is vreselijk om het lichaam van een geliefde te vinden", stelt hij. "Maar misschien hebben die gezinnen wel geluk. Velen zullen hun familieleden nooit meer terugzien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl