Friezin (63) bevalt van dochter
Door onze redacteuren Rinke van den Brink en Mattijs van de Wiel
In het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is Meagan geboren. Meagan is de dochter van Tineke Geessink, de 63-jarige vrouw uit Harlingen die vorige maand in de publiciteit kwam, als oudste zwangere vrouw van Nederland. Het meisje kwam via een keizersnede ter wereld. Moeder en kind maken het goed.
Geessink is via een eiceldonatie in het buitenland zwanger geworden. Zij was in behandeling bij de bekende, maar omstreden Italiaanse arts Severino Antinori. Hij is gespecialiseerd in vruchtbaarheidsbehandelingen van vrouwen boven de 50 en zelfs 60 jaar. Daarbij worden vaak in een reageerbuis bevruchte eicellen van jongere vrouwen gebruikt.
Consternatie
Voorafgaand aan de bevalling heeft Geessink haar keuze om zwanger te worden toegelicht. In een interview met de NOS zegt zij dat ze de consternatie begrijpt, die is ontstaan na het bekend worden van haar zwangerschap.
"Ik aanvaard de consequenties", aldus Geessink. "Maar mijn kinderwens gaat zo diep, dat ik dit er allemaal voor over heb. Niemand weet van tevoren hoe oud hij of zij wordt. Ik hoop dat mijn dochter en ik nog heel lang van elkaar kunnen genieten."
Middeleeuws
In Nederland ligt de leeftijdsgrens voor een ivf-behandeling op 45 jaar. Artsen vinden het niet verstandig om op latere leeftijd een reageerbuisbevruchting toe te staan. Zij vinden de medische risico's voor moeder en kind te groot.
Bij zwangerschap van oudere vrouwen bestaat een vergrote kans op hoge bloeddruk, diabetes, groeiachterstand van het kind en vroeggeboorte. "Die leeftijdsgrens is geen betutteling, het gaat echt om extra gezondheidsrisico's", zegt professor Didi Braat, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het UMC St. Radboud in Nijmegen en lid van de Gezondheidsraad.
Antinori heeft geen goed woord over voor de Nederlandse wet- en regelgeving. "Het is een oude, irrationele, middeleeuwse wet", zegt hij in Rome tegenover de NOS. "Ik ben ervan overtuigd dat veel Nederlandse artsen in de toekomst achter me zullen staan. Er zijn een paar Taliban, ook in Nederland, die bekrompen zijn en gesloten van geest. Dat zou je in Nederland niet verwachten, maar in Italië en in de Arabische landen."
Belang kind
Maar ook de mogelijk psychosociale gevolgen voor het kind spelen een rol. Want zijn mensen van boven de 45 die een kind krijgen nog wel in staat om het kind adequaat te verzorgen tot aan diens volwassenheid?
"Aan de ene kant staat het belang van de wensmoeder", zegt Guido de Wert, hoogleraar biomedische ethiek aan de Universiteit Maastricht. "Maar artsen hebben ook een verantwoordelijkheid tegenover het kind. Ik vind dat artsen niet moeten meewerken aan situaties waarbij de kans bestaat dat een kind ernstig gedupeerd raakt."
Over het verhaal van Geessink en haar dochtertje wordt een documentaire gemaakt. Programmamaker en NOS-journalist Martijn Bink, een aangetrouwde neef van Geessink, maakt die film. Hij gaat in de documentaire op zoek naar het antwoord op de vraag wat zijn tante beweegt en wat de gevolgen zijn van haar besluit. Na voltooiing wordt de documentaire uitgezonden door HUMAN.