NOS NieuwsAangepast

Antiek water in Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum heeft een negentiende eeuwse fles water opgenomen in de collectie. Het is een fles duinwater uit 1853.

De fles werd destijds door de gemeente uitgedeeld om mensen aan te sporen zuiver water te kopen. Dat was mogelijk geworden met de aanleg van een waterleiding uit de duinen, waar regenwater op natuurlijke wijze door het zand gefilterd was.

Vervuild

Tot halverwege de negentiende eeuw waren Amsterdammers aangewezen op regenwater en water uit de Vecht. Doordat dat vaak vervuild was, hadden ziektes als tyfus en cholera vrijspel.

In 1850 werd echter een nieuwe leiding vanuit de duinen aangelegd. Aan de Haarlemmerpoort konden mensen water ophalen. "Maximaal twee emmers voor 2 cent - er wordt geen geld gewisseld", prijst de fles de nieuwe service aan.

Vier jaar later werden de eerste abonnementen afgesloten en werd de hoofdstad de eerste stad in Nederland met een eigen waterleiding. Door de betere voorzieningen kon het inwonersaantal van de stad in een eeuw verdubbelen.

WereldWaterDag

De fles zal vanaf morgen, WereldWaterDag, te zien zijn in het museum.

Het is niet bekendgemaakt wat het Amsterdam Museum, voorheen het Amsterdams Historisch Museum, heeft betaald voor het antieke water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl