NOS NieuwsAangepast

Een dagje uit naar Tsjernobyl

Door Rusland-correspondent Kysia Hekster in Tsjernobyl

Eerst worden alle paspoorten van de toeristen in de bus gecontroleerd. Dan gaat de slagboom open naar de verboden zone van 30 kilometer rond de kerncentrale van Tsjernobyl. Hier mag nog altijd niemand wonen.

Het is een merkwaardig gezelschap dat is afgekomen op deze dagtrip naar het rampgebied. Vier Russische jongeren hebben speciaal voor de gelegenheid een Duits legeruniform aangeschaft en zijn met gasmaskers uitgerust. Een Deense dame of leeftijd is gekomen om 'nog voor haar dood' de ellende te zien van mensen die minder kansen in het leven hebben gehad dan zij. Gids Joeri draagt een t-shirt met Hardrock Cafe Tsjernobyl.

Spookstad

Het begint te sneeuwen. Het stadje Pripjat, nog geen twee kilometer van de onplofte reactor, biedt een troosteloze indruk. Het is veranderd in een spookstad. Er woonden 42.000 mensen, veel van hen werkten bij de kerncentrale. Pas 36 uur na de ramp werden ze geëvacueerd.

In een verlaten school liggen op de bankjes nog schriften met huiswerk. Overal ligt glas. Aan de muur hangt een plakkaat met aanwijzingen hoe te handelen bij een kernaanval. Gasmaskers liggen op de grond. Iets verderop in het stadje staat een gigantisch reuzenrad. Het zou 1 mei 1986 opengaan, maar werd door de ontploffing een paar dagen eerder nooit in gebruik genomen.

Fukushima

"Dit is misschien wel hoe de omgeving van Fukushima er over 25 jaar uitziet", zegt Katy uit Amerika. Iedereen die hier rondloopt denkt nu aan de kernramp in Japan.

Bij de ontplofte reactor 4 van de kerncentrale staat een monument voor de honderdduizenden arbeiders die met gevaar voor eigen leven maandenlang werkten aan een sarcofaag die de ergste straling moest tegenhouden.

Foto's

Inmiddels is begonnen met de bouw van een nieuwe beschermlaag. De radioactiviteit is er nog steeds vele malen hoger dan de norm. Alle stralingmeters die zijn meegenomen slaan alarm. De Russische jongeren zetten hun gasmaskers op en maken foto's van elkaar.

Dan is de trip afgelopen. Iedereen wordt gecontroleerd met speciale meetapparatuur die moet vaststellen of er niemand besmet is geraakt. Alles lijkt in orde. Ook de wielen van de bus worden geïnspecteerd. De slagboom gaat weer open en de bus rijdt terug naar Kiev. In de bus bekijken de tevreden toeristen alvast hun foto's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl