Herstel koeling reactoren ligt stil

Reactorgebouw van eenheid 3 van Fukushima I»
Reactorgebouw van eenheid 3 van Fukushima I AP

Door problemen in twee reactoren van de kerncentrale Fukushima is de aanpak van de koeling tot morgen stilgelegd. Het wordt nu nacht in Japan. Medewerkers gaan vermoedelijk in de ochtend verder met het aansluiten van de elektriciteit en het aanzetten van waterpompen.

Uit reactor 3 kwam een tijdlang grijze rook, waarschijnlijk uit het koelbad waarin de splijtstaven liggen opgeslagen. Het lijkt erop dat de rookontwikkeling daar inmiddels is gestopt. Uit voorzorg werden de medewerkers geëvacueerd. Ook werd er gestopt met het spuiten van water over de reactor.

Later kwam er stoom uit reactor 2. Het is onduidelijk wat het probleem met de twee reactoren was. Het stralingsniveau is niet omhoog gegaan.

Stroomvoorziening

Eerder werd gemeld dat de druk in reactor 3 was opgelopen. Tepco overwoog de druk te verminderen door stoom uit de installatie te laten ontsnappen.

Medewerkers zijn al dagen bezig om de beschadigde installaties te koelen. Bij twee van de zes reactoren is de stroomvoorziening vannacht hersteld. Gehoopt wordt dat de pompen voor de koeling weer op gang komen.

Spinazie

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over radioactief besmet voedsel in Japan. De problemen blijven niet beperkt tot een straal van dertig kilometer rond Fukushima, zoals de WHO aanvankelijk dacht.

Verhoogde doses radioactiviteit zijn onder meer aangetroffen in spinazie en melk. De Japanse regering heeft vandaag een verbod ingesteld op het vervoer van spinazie en melk uit de omgeving van de kerncentrale.

Bewoners in de omgeving van kerncentrale Fukushima I mogen geen leidingwater meer drinken omdat er te veel radioactief jodium in het water zit. Zaterdag werden ook al sporen van radioactief jodium in kraanwater gevonden.

Het dodental door de aardbeving en de tsunami is nu gestegen tot ruim 8649. Omdat er meer dan 13.000 mensen worden vermist, zal het dodental naar verwachting nog fors oplopen. Veel overlevenden hebben weer een nacht in de kou doorgebracht. Er is gebrek aan voedsel en andere eerste levensbehoeften.

Tijdelijk

De Wereldbank verwacht dat het herstel van de schade in Japan vijf jaar duurt en zo'n 166 miljard euro gaat kosten. Volgens de Wereldbank zal de economische groei in Japan vertragen als gevolg van de natuurramp, maar dat zal tijdelijk zijn.

Gisteren, de negende dag na de ramp, werden nog twee overlevenden gevonden, een oma en haar kleinzoon.

Deel deze pagina

Video

  • video Rookwolken boven Japanse kerncentrale In een deel van de Japanse kerncentrale van Fukushima werkt de elektriciteit weer, maar de pompen voor de... koeling doen het nog niet. Het werk werd tijdelijk stilgelegd omdat er opnieuw rookwolken uit de centrale kwamen. De leiding van het bedrijf heeft inmiddels excuses aangeboden.
  • video Turkenburg: geen toename radioactiviteit gevonden In de Japanse kerncentrale Fukushima zijn nieuwe problemen met twee van de zes reactoren. Uit reactor nummer... drie kwam een tijdlang grijze rook. Die lijkt nu gestopt. Volgens Japanse media is er nu rook te zien bij de reactor twee.. Medewerkers van het energiebedrijf zijn geëvacueerd. Aan Wim Turkenburg, energiedeskundige en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht wat die rook precies betetekent.
  • video Turkenburg: een duidelijke tegenslag Een van de reactoren in de Japanse kerncentrale Fukushima heeft opnieuw problemen. Uit reactor nummer drie... komt grijze rook. Vermoedelijk komt de rook uit het koelbad waar de splijtstaven in opgeslagen liggen. Enkele medewerkers van het energiebedrijf zijn geëvacueerd. Een gesprek met Wim Turkenburg, energiedeksundige en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Audio

  • Kernernergiedeskundige Ronald Schram over rook Fukushima Een witte rookwolk uit reactor twee en grijze rook uit reactor drie. De situatie in de kerncentrale Fukushima blijft zorgelijk.... Werknemers werden uit voorzorg geëvacueerd en ook voedsel uit de omgeving, zoals spinazie en melk, mag niet meer worden gegeten en gedronken. Een gesprek met Ronald Schram, kernernergiedeskundige bij NRG in Petten.
  • Turkenburg: men zegt dat men geen verhoging meet Boven de kerncentrale in Fukushima werd vanochtend een grijze wolk gesignaleerd. Voor de eigenaar van de centrale, het... energiebedrijf Tepco, was dat het signaal om al het personeel van reactor nummer drie weg te halen. Een gesprek met Wim Turkenburg, energiedeskundige en atoomfysicus van de Universiteit Utrecht
  • 'Een onverwachte ernstige ontwikkeling' Tepco, de eigenaar van de kerncentrale in FuKUshima, heeft zijn werknemers bij reactor 3 geëvacueerd. Er is een grijze rookpluim... boven de reactor gesignaleerd. Een gesprek met Wim Turkenburg, energiedeskundige en atoomfysicus van de Universiteit Utrecht.
  • Turkenburg: er kan nog van alles gebeuren De Japanse premier Naoto Kan zegt dat de situatie bij de kerncentrale Fukushima "langzaam verbeter"'. Een gesprek met atoomfysicus... Wim Turkenburg,
  • 'Japan loopt op dun ijs' Een gepsprek met energiedeskundige Wim Turkenburg van de Universiteit Utrecht over de situatie in Japan. En dan vooral hoe het met... de kerncentrale in Fukushima gaat.

Video en Audio

Meer video en audio