Henk Brons (rechts) met voormalig minister Plasterk op bezoek in Curaçao
NOS Nieuws

Ministerie erkent dat buitenlandvergoeding topambtenaar te hoog was

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft fouten gemaakt met het geven van een toelage van ruim 40.000 euro aan topambtenaar Henk Brons. Hij kreeg dit bedrag voor een verblijf in het buitenland, terwijl hij feitelijk in Nederland woonde.

Minister Ollongren heeft de zaak laten onderzoeken en is het eens met de conclusies van het rapport dat "de regels niet juist zijn toegepast door de verantwoordelijk leidinggevenden". Brons treft geen blaam, zo blijkt uit de brief aan de Tweede Kamer.

Op zijn post

Brons was van 2015 tot 1 juli 2018 de Nederlandse vertegenwoordiger op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Hij was eerder de hoogste man van de Rijksvoorlichtingsdienst.

De laatste negen maanden als vertegenwoordiger was hij maar achttien dagen op zijn post in Curaçao, omdat hij inmiddels een tweede functie had gekregen als waarnemend directeur op het ministerie in Den Haag. Daarvoor kreeg hij een buitenlandvergoeding van 41.745 euro, zo berichtte de NOS in november.

Onbewust

Brons wil een deel van het geld terugbetalen. "Ik wil namelijk op geen manier, ook al was dat onbewust en rechtsgeldig, voordeel hebben genoten van de door de werkgever gemaakte keuzes bij het vastleggen van de afspraken rondom de arbeidsvoorwaarden", heeft de topambtenaar aan het ministerie laten weten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil niet zeggen hoeveel Brons terugbetaalt.

Business Class

Het rapport is kritisch over de werkwijze van het ministerie. Het was onduidelijk wie waar verantwoordelijk voor was. "Er is sprake van versnippering in de besluitvorming", staat te lezen. Het systeem van "checks and balances" werkte niet naar behoren.

De regels op het ministerie voor een buitenlandvergoeding worden aangescherpt, belooft de minister. Verder kunnen familieleden niet meer business class vliegen.

De onderzoekers vonden nog 10 andere gevallen van ambtenaren die misschien onterecht teveel geld hebben gekregen. Die worden verder onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl