Leon de Kogel
NOS Voetbal

De Kogel diep onder de indruk van inzamelingsactie na ongeluk

Leon de Kogel en Carolien van Meel kennen elkaar niet. Komende maandag zullen ze elkaar voor het eerst ontmoeten. En De Kogel weet nu al dat het hem kippenvel zal bezorgen.

Klinkt misschien gek, maar het is heel logisch. Want De Kogel is de voetballer die na een auto-ongeluk op Malta nooit meer kan voetballen. En Van Meel is de vrouw die een inzamelingsactie voor hem is gestart omdat De Kogel vanwege de enorme ziekenhuiskosten op Malta ook financieel door een dal gaat.

Auto-ongeluk verandert leven

Sinds 11 juni vorig jaar staat het leven van de 27-jarige oud-aanvaller van FC Utrecht en Go Ahead Eagles volledig op zijn kop. Op die dag was hij als inzittende betrokken bij een auto-ongeluk op Malta. "Die datum vergeet ik nooit meer", zegt De Kogel in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

"De taxi knalde frontaal op een tegenligger. Na die klap lag mijn knie naast mijn been en mijn bovenbeen was gespleten. Ik moest door de brandweer uit het wrak worden geknipt en heb vervolgens zes uur op de operatietafel gelegen."

In die uren werd er serieus gevreesd voor zijn leven. "Volgens een vriend die ook in de auto zat, was ik al afscheid aan het nemen. Zo voelde het voor mij ook. Ik heb mijn kinderen gedag gezegd."

'Ooit weer een balletje trappen'

Toen het levensgevaar geweken was, bleef de enorme schade aan zijn been over. Zijn artsen wisten daarom zeker dat De Kogel nooit meer zou kunnen lopen.

"Maar je moet een topsporter nooit vertellen dat hij iets niet kan", zegt De Kogel, die zijn knie inmiddels alweer veel verder kan buigen dan de dokters in het meest rooskleurige scenario hadden durven voorzien. "Mijn doel is nu om ooit weer eens een balletje te trappen. In de tuin, met mijn kinderen."

Leon de Kogel bij Go Ahead Eagles

Acht maanden na het ongeluk gaat het volgens De Kogel redelijk met hem. "Ik kan niet zeggen dat het goed gaat, want ik heb nog steeds veel pijn en die krukken ben ik ook wel zat. Maar het gaat beter dan waar ik vandaan kom."

Slapeloze nachten heeft De Kogel ook vanwege financiële sores. Sinds het ongeluk heeft hij geen salaris meer ontvangen en de verzekeringsmaatschappij van de taxichauffeur geeft niet thuis.

"Ik heb de ziekenhuiskosten op Malta dus uit eigen zak betaald. En ook de vlucht naar Nederland heb ik zelf moeten betalen. Dan heb je het over tienduizenden euro's. Gelukkig had ik wat gespaard, maar dat geld is nu allemaal op."

Maart 2013: Leon de Kogel juicht na zijn doelpunt voor FC Utrecht

Toen Caroline van Meel dat hoorde is ze direct een inzamelingsactie begonnen. "Ik vond het zo verschrikkelijk voor hem. Ik wilde iets voor hem doen. Al was het maar een bosje bloemen of een fruitschaal. Maar het werd wat meer. De teller staat nu op 16.000 euro."

Komende maandag wordt het bedrag overhandigd aan De Kogel. Die avond staan Jong FC Utrecht en Go Ahead Eagles tegenover elkaar in de eerste divisie.

'Genieten van bijzondere avond'

"Daar gaan we een mooie avond van maken", zegt Van Meel. "Alles staat in het teken van Leon. Naast het uitreiken van de cheque zullen er nog meer verrassingen zijn."

En daar is De Kogel even stil van. "Supermooi dat dat allemaal voor mij gedaan wordt", is het enige dat hij kan zeggen. "Ik ga er zwaar van genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl