NOS NieuwsAangepast

Haïtianen kiezen nieuwe president

In Haïti kunnen vandaag 4,7 miljoen kiesgerechtigden naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Er zijn twee kandidaten, de 70-jarige voormalige presidentsvrouw Mirlande Manigat en de 50-jarige popster Michel Martelly. Jude Célestin, kandidaat van de partij van de zittende president Préval, trok zich eerder terug.

De nieuwe president moet leiding geven aan de wederopbouw van Haïti na de aardbeving van vorig jaar. Nog steeds leven 800.000 Haïtianen in tenten.

Fraude

VN-militairen helpen de politie om de stembusgang in goede banen te leiden. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti, in november vorig jaar, waren er ongeregeldheden en beschuldigingen van fraude. De opkomst was toen maar 23 procent.

Volgens een opiniepeiling kan Martelly met 53 procent van de stemmen winnen. Experts wijzen erop dat de uitslagen van de enquêtes niet betrouwbaar zijn.

Aristide en Duvalier

Afgelopen vrijdag keerde oud-president Jean-Bertrand Aristide na zeven jaar ballingschap terug in Haïti. In 2004 trad hij na aanhoudende protesten af en ging in ballingschap in Zuid-Afrika.

Aristide zegt dat hij niet terugkeert in de politiek. Hij wil zich richten op het onderwijs en de wederopbouw van het land.

Eerder dit jaar kwam ook oud-dictator Jean-Claude Duvalier (Baby Doc) terug in Haïti. Hij werd meteen aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl