NOS NieuwsAangepast

'Pas op met containers uit Japan'

De Stichting Veilige Haven waarschuwt werknemers in de Nederlandse havens op te passen voor containers en schepen die uit Japan komen. De Nederlandse stichting houdt zich bezig met veiligheid en gezondheid in de Nederlandse zeehavens en is in 2008 opgericht na onderzoeken van FNV Bondgenoten naar arbeidsveiligheid.

De waarschuwing volgt op de problemen met de Japanse kerncentrale Fukushima I.

Tokio, op 200 kilometer van het rampgebied, is een "belangrijke, zo niet de belangrijkste (container)haven van Japan. Het vaste land van China maar ook de westkust van Amerika kunnen last krijgen van de radioactiviteit uit Japan en ook zal Europa niet worden overgeslagen", staat op de website van de stichting.

Lange reis

"Eén container zal geen ernstige problemen veroorzaken maar een heleboel containers met afzender Japan en op één rek veroorzaken cumulatief een mogelijke te grote concentratie."

Havenarbeiders worden gewaarschuwd er niet van uit te gaan dat "een lange zeereis wel gezorgd heeft voor het afspoelen of afwaaien van voor mensen gevaarlijke radioactiviteit of -neerslag". De stichting adviseert havenwerknemers de containers niet aan te raken.

Flauwekul

Een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam zegt dat bij terminals in de Rotterdamse haven al jarenlang alle containers worden gecontroleerd op straling. "Sinds de aanslagen in New York maken mensen zich zorgen over vuile bommen, waar radioactief schroot wordt ingestopt."

De woordvoerder vindt de waarschuwing zwaar overdreven en flauwekul: "De Japanners gaan zeer zorgvuldig om met het verladen van containers. Daarnaast is de ramp in Japan pas een week oud en kunnen er nog geen schepen met straling arriveren, aangezien schepen drie weken onderweg zijn vanuit Japan.

Japan is een belangrijke handelspartner van de Rotterdamse haven, maar hoeveel containers jaarlijks uit het verre oosten worden overgeslagen, is niet precies duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl