NOS NieuwsAangepast

Britse vliegtuigen bestoken Libië

In Tripoli zijn vannacht explosies en luchtafweergeschut te horen geweest. Het Britse leger zegt dat het raketten op Libië heeft afgevuurd met drie vliegtuigen die vanuit Engeland op en neer vlogen.

De Amerikaanse en Britse marine vuurden gisteravond 112 raketten af op plaatsen met afweergeschut langs de kust, onder meer bij Tripoli en Misrata. Volgens de VS is de verdediging van Kadhafi door die aanval zwaar beschadigd.

De Amerikanen, Britten, Italianen, Fransen en Canadezen hadden al aangekondigd dat er meer kruisraketten zouden volgen.

Burgerslachtoffers

Volgens de Libische staatstelevisie zijn bij de aanvallen 48 doden en 150 gewonden gevallen. Onder hen zouden ook burgerslachtoffers zijn, omdat er ook ziekenhuizen en niet-militaire zones zijn aangevallen, meldt het Libische regime.

Troepen van de Libische leider Kadhafi zetten in Tripoli verschillende keren het luchtafweergeschut in. Ook zou de rebellenhoofdstad Benghazi vandaag opnieuw zijn aangevallen door Kadhafi's troepen.

Spoedzitting

Behalve een echte oorlog woedt er ook een diplomatieke strijd. Zo eiste Libië een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad, zodat die zich kan buigen over de militaire aanvallen op het land.

Als tegenmaatregel stopt Libië de hulp aan de EU bij het voorkomen van illegale immigratie. Bovendien heeft Kadhafi ook nog politieke vrienden: de Venezolaanse president Hugo Chávez en zijn ambtgenoot Evo Morales van Bolivia uitten kritiek op de aanvallen. Volgens hen aast het Westen op de Libische olie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl