Tsunami in Japan, dag 10

Reddingswerkers vonden de 80-jarige vrouw onder het puin»
Reddingswerkers vonden de 80-jarige vrouw onder het puin EPA

De situatie in de Fukushima I-kerncentrale in Japan is nog altijd kritiek, maar wel stabiel. De centrale is inmiddels weer op het stroomnet aangesloten, een belangrijke stap in het tegengaan van een meltdown. Volg hier de gebeurtenissen van minuut tot minuut.Een kaart van Japan staat onderaan deze pagina.

00.00 uur: Einde

We sluiten het live-verslag op deze plek voor vandaag af. Blijf de ontwikkelingen live volgen op het liveblog van 21 maart.

22.05 uur: Kan zegt bezoek aan Fukushima af

De Japanse premier Kan heeft een bezoek afgezegd dat hij morgen aan de kerncentrale van Fukushima zou brengen. Reden is het slechte weer dat voor morgen wordt voorspeld.

18.41 uur: Onduidelijkheid

Het is onduidelijk waarom de druk in reactor 3 voortdurend oploopt. Vandaag spoot de brandweer 2400 ton water op de reactor, meer dan normaal gesproken in het koelbad past. Toch bleef de druk oplopen. Daardoor bestaan er vermoedens dat er een lek in het bad zit. Uiteindelijk stabiliseerde de druk, maar het blijft waarschijnlijk lange tijd noodzakelijk om de reactor met water te blijven koelen. De brandweer is op dit moment weer begonnen met water spuiten.

18.33 uur: Twee reactoren onder controle

De beheerder van de Japanse kerncentrale in Fukushima zegt dat het gevaar in twee van de zes reactoren is geweken. In de reactoren is de afgelopen dagen zoveel water gepompt dat de temperatuur voldoende is gedaald. De situatie is onder controle. Het betreft de twee reactoren die het minst zijn beschadigd bij de aardbeving en de tsunami van vorige week vrijdag. In de andere vier reactoren is het nog niet gelukt om de temperatuur voldoende naar beneden te krijgen.

17.46 uur: 'Situatie blijft kritiek'

Er hebben zich de afgelopen 24 uur enkele positieve ontwikkelingen voorgedaan bij de Japanse kerncentrale, maar de situatie blijft kritiek. Dat meldt het Internationaal Atoomagentschap IAEA. Het stralingsniveau in de belangrijkste Japanse steden is niet gestegen en vormt geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Het Atoomagentschap bevestigt dat er in verschillende gebieden radioactieve deeltjes zijn aangetroffen in groenten.

17.30 uur: Tekort aan luiers en laarzen

Er is een tekort aan zaken als melkpoeder voor baby's, luiers, wc-papier en laarzen. Ook is het er koud. In de opvangcentra ontbreekt het vaak aan olie voor de verwarming en ook is er geen capaciteit om voldoende warme maaltijden klaar te maken. Geprobeerd wordt om water- en gasleidingen te herstellen, maar dat gaat moeizaam. Ook in de rest van Japan is de bevoorrading van winkels een probleem.

16.44 uur: Dodental stijgt

Het officiële aantal doden en vermisten door de aardbeving en tsunami is de grens van 20.000 gepasseerd. In totaal kwamen 8450 mensen om; bijna 13.000 mensen worden vermist. Meer dan 2700 mensen zijn gewond geraakt. Dat heeft de politie in Japan bekendgemaakt. De prefectuur Miyagi, dichtbij het epicentrum, is met meer dan 5000 doden het zwaarst getroffen.

16.17 uur: Japanner vindt Harley terug onder puin

Persbureau AP toont beelden van een jongen die de tsunami overleefde en tussen het puin op zoek gaat naar zijn Harley Davidson, en die uiteindelijk ook vindt.

15.19 uur: Oud-werknemers kerncentrale doen hun verhaal

Voor het eerst spreken oud-werknemers van de kerncentrale over hun werk tijdens de explosie in de centrale. De Japanse televisie sprak met twee oud-werknemers. De mannen waren aan het werk toen de explosie in de kerncentrale plaatsvond. Ze zijn onherkenbaar in beeld gebracht en vertellen over wat er gebeurde op het moment van de explosie, en over hun zorgen over de vrijgekomen radioactieve straling. Beide werknemers namen ontslag na de explosie. Een van de oud-werknemers over het moment van de explosie:

"Het dak viel bovenop me. Ik kon niet geloven dat er een explosie was geweest. De centrale zou veilig moeten zijn. Twee dagen later was er nog een grotere explosie in reactor nummer 3. De spanning nam toe toen duidelijk werd dat het niveau van radioactieve straling snel steeg. Ik was bang. Mensen die 15 tot 30 minuten buiten werkten, vertoonden stralingsniveau's van meer dan 10 millisieverts. Dat maakte me bang."

14.35 uur: 'Herstel stroomvoorziening kan nog dagen duren'

Het kan nog dagen duren voor de stroomvoorziening in reactor 3 en 4 is hersteld. Dat meldt Reuters op gezag van de exploitant van de centrale, de elekriciteitsmaatschappij Tepco. De reactoren 1 en 2 zouden inmiddels wel stroom hebben.

13.45 uur: NOS-verslaggevers terug naar Japan

Tv-verslaggever Wouter Zwart, zijn cameraman Daniël Soekov en radio-verslaggever Roel Pauw zijn vanaf dinsdag weer in Japan om verslag te doen. In eerste instantie gaat de ploeg reportages maken in Tokio. Als het mogelijk is, zullen ze ook doorreizen naar het rampgebied. Eerder haalde de NOS, en andere media, de ploeg terug uit Japan vanwege de dreiging van de kerncentrale en de moeilijke omstandigheden waaronder de verslaggevers moesten werken.

13.10 uur: 'Reactoren 5 en 6 uit de problemen'

Kernfysicus en Tweede Kamerlid Diederik Samson (Pvda) twittert:

'Mooi. Reactoren nummer 5 en 6 in 'cold shutdown'. Is de codetaal voor 'veilig'. Die reactoren zijn uit de problemen'

12.53 uur: Protesten tegen kernenergie in Taiwan

In de Taiwanese hoofdstad Taipei zijn mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de bouw van een nieuwe, vierde kerncentrale in het land.

12.24 uur: 'Mensen in Yamagata blij dat het beter gaat'

Journalist Kjeld Duits zit in Yamagata op zo'n 150 kilometer van de kerncentrale. Hij vertelt over de situatie daar: "150 kilometer is wel veilig, maar ook dichtbij. Mensen zijn blij dat het beter gaat. Maar gisteren hoorden we hier ook dat voesdel besmet is met straling (...) Je ziet geen paniek, sommige mensen zijn wel bezorgd, andere niet. Het ligt er ook aan waar mensen wonen. Mensen in Fukushima zelf zijn enorm bezorgd."

11.59 uur: Nieuwe beelden redding

De Japanse televisie toont nieuwe beelden van de geredde 80-jarige vrouw. Ze werd negen dagen na de aardbeving samen met haar kleinzoon gevonden in haar ingestorte huis. De twee overleefden op restjes eten, zoals yoghurt, die nog in de koelkast stonden. De jongen en de vrouw zijn verzwakt en onderkoeld, maar lijken verder gezond. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

11.05 uur: 'Flauwekul'

Volgens de Rotterdamse haven is de waarschuwing van de Stichting Veilige Haven zwaar overdreven en "flauwekul". "De Japanners gaan zeer zorgvuldig om met het verladen van containers", meldt een woordvoerder. Daarnaast is de ramp in Japan pas een week oud en kunnen er volgens de woordvoerder nog geen schepen met straling arriveren, aangezien schepen drie weken onderweg zijn vanuit Japan.

10.35 uur: Waarschuwing

In Nederland waarschuwt de Stichting Veilige Haven voor containers en schepen uit Japan. Eén container zal volgens de stichting geen gevaar opleveren. Maar het is mogelijk dat een grote stapel containers bij elkaar wel te veel straling produceert.

10.25 uur: Druk gestabiliseerd

Technici bij de kerncentrale Fukushima in Japan hebben enige vooruitgang geboekt bij het herstellen van de koeling van de reactoren. Eerder dachten ze nog dat ze radioactief stoom zouden moeten laten ontsnappen. Maar dat hoeft niet meer, omdat de druk in de meest kritieke reactor, met plutonium, is gestabiliseerd. Dat gebeurde nadat de brandweer er dertien uur lang honderden tonnen water op had gespoten. Verder verloopt het herstel van de koeling voorspoedig, en daalt de temperatuur in twee reactoren en de bassins met gebruikte brandstofstaven.

09.31 uur: Twee overlevenden

Negen dagen na de aardbeving en de tsunami zijn een 80-jarige vrouw en een 16-jarige jongen levend onder het puin gevonden. De jongen is de kleinzoon van de vrouw. De twee werden aangetroffen in Ishinomaki, in het district Miyagi. De jongen stond op het dak van het huis te roepen om hulp, de vrouw werd binnenin het huis gevonden. De Japanse tv-zender NHK toonde beelden van de redding:

09.00 uur: Maatregelen reactor 3

Medewerkers van de de kerncentrale Fukushima 1 zijn van plan om opnieuw stoom vrij te laten om de druk in reactor 3 verder te verminderen. Die stoom bevat radioactieve stoffen, meldt de Japanse tv.

07.20 uur: Meer foto's

Ruim een week na de zware aardbeving en de tsunami in Japan verschijnen er nog steeds foto's van de afgelopen week op internet. In deze fotoserie is goed te zien hoe groot de schade en het verdriet in Japan is.

05.45 uur: Officiële dodental boven de 8000

Het officiële dodental na de aardbeving en de tsunami is opgelopen tot 8133. Nog 12.272 mensen worden vermist. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo.

05.34 uur: Japan steunt luchtaanvallen Libië

Voor Japan liggen de prioriteiten op dit moment bij de binnenlandse problematiek, maar het land heeft wel laten weten de VN-resolutie en de luchtaanvallen in Libië te steunen. In een verklaring zei de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Takeaki Matsumoto:

"We veroordelen de Libische autoriteiten voor het geweld tegen het eigen volk. We dringen er bij Libië ten strengste op aan een verstandige keuze te maken, zo snel mogelijk."

05.25 uur: Druk in reactor 3 stijgt weer

Na de massale inzet van waterkanonnen om reactor 3 in de kerncentrale Fukushima 1 te koelen, is de druk in de reactor weer aan het stijgen. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. De Japanse autoriteiten hebben direct aangekondigd maatregelen te zullen nemen om de druk te verminderen. Het is niet duidelijk welke maatregelen dat zijn. Reactor 3 is belangrijk, omdat het als enige reactor een combinatie van uranium en plutonium gebruikt als brandstof en dat is gevaarlijker dan uranium alleen.

03.22 uur: Officiële dodental nu op 7700

Het officiële dodental na de aardbeving en de tsunami is bijgesteld naar 7700. Nog zo'n 11.600 mensen worden vermist en 2612 mensen zijn gewond. Dat meldt de Japanse politie.

03.17 uur: 'Waarschijnlijk 15.000 doden in Miyagi'

Alleen in het Japanse district Miyagi zijn er waarschijnlijk al meer dan 15.000 doden gevallen. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo op basis van berichten van de lokale politie.

02.53 uur: Files op snelweg door radioactiviteit

Op de snelweg van Tokio naar Sendai ontstaan files omdat mensen stoppen om gasmaskers op te doen om zichzelf te beschermen tegen mogelijke radioactiviteit. Dat meldt persbureau Reuters.

02.01 uur: Windrichting draait landinwaarts

In het gebied rond kerncentrale Fukushima 1 wordt een lichte oostenwind voorspeld, landinwaarts. De windrichting is belangrijk bij het vaststellen van niveaus van straling die door de centrale gelekt wordt, zeker nu het dichtbevolkte gebieden dreigt te bereiken. Tot dusver blies de wind richting de Grote Oceaan.

01.36 uur: Elektriciteit, Tokio voor en na

Tokio is normaalgesproken een bruisende stad met enorm veel verlichting. Sinds de aardbeving is er door de elektriciteitscrisis een wereld van verschil te zien. Bekijk de volgende reportage van CNN:

01.11 uur: Rookwolk boven Atlantische Oceaan

Een rookwolk van de geplaagde Japanse kerncentrale Fukushima 1 is over Noord-Amerika getrokken en hangt nu boven het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. De wolk bereikt woensdag of donderdag Europa. Dat heeft de Franse overheidsdienst IRSN, die gaat over nucleaire veiligheid, laten weten. Gevaren voor de volksgezondheid en het milieu lijken er niet te zijn. Sporen van de schadelijke stof cesium-137 zijn nauwelijks te vinden in de rookwolk en boven Europa zal de stof niet meer te traceren zijn, verwacht IRSN.

00.38 uur: Naschokken en bevingen

De naschokken en bevingen in Japan leken aan kracht in te boeten, maar de US Geological Survey meet nog altijd schokken van een kracht van rond de 5,0 op de schaal van Richter en heeft op 19 maart een uitschieter van boven de 6,0 gemeten. De laatste keer dat er een beving was van 6,0 op de schaal van Richter dateerde alweer van drie dagen geleden.

00.00 uur: Extra journaaluitzendingen

De NOS zal vanaf morgenochtend 8.00 uur extra journaals uitzenden over de ontwikkelingen in Libië en Japan.

Kaart van Japan:


Sendai weergeven op een grotere kaart

Deel deze pagina