NOS NieuwsAangepast

Sarkozy: militaire actie tegen Libië begonnen

Op de internationale top in Parijs is besloten tot militair ingrijpen in Libië. Volgens de Franse president Sarkozy wordt daarmee de VN-resolutie gevolgd.

Militairen van Kadhafi vielen vanochtend het machtscentrum van de opstandelingen in Benghazi aan waarbij doden zouden zijn gevallen. Daarmee heeft de Libische leider de VN-resolutie geschonden om geen burgers aan te vallen.

Draaiboek

In Parijs kwamen de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië vandaag bijeen voor topoverleg over Libië. Ook andere Europese landen en Arabische en Afrikaanse regeringsleiders namen deel aan het overleg.

Er is gesproken over de manier waarop het vliegverbod boven Libië moet worden gehandhaafd. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië namen donderdag het initiatief tot de instelling van het vliegverbod boven het land. Namens Nederland was premier Rutte afgereisd naar Parijs om deel te nemen aan het overleg.

In Brussel maakt de NAVO een draaiboek voor militaire interventie. Op luchtmachtbases op onder meer Sicilië en Kreta staan intussen gevechtsvliegtuigen klaar om de eerste aanvallen uit te voeren.

Strijd

In de buitenwijken van Benghazi hebben troepen van de Libische leider Kadhafi opstandelingen beschoten met tanks en scherpschutters. Opstandelingen melden ook aanvallen op andere steden, zoals Misrata.

De opstandelingen hebben de afgelopen dagen gesmeekt om buitenlands ingrijpen. Ze zijn kansloos tegen de luchtmacht van Kadhafi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl