NOS NieuwsAangepast

Stroomkabels kerncentrale aangesloten

De werknemers van de Fukushima 1-kerncentrale in Japan zijn erin geslaagd het complex weer aan te sluiten op het stroomnet. Het herstellen van de elektriciteit was een belangrijke stap in het tegengaan van een meltdown in vier reactoren.

De reactoren zelf zijn nog niet aangesloten. Daarvoor moet eerst nog bijna 1500 meter aan bekabeling worden getrokken in de gebouwen zelf. Op het complex zijn een kleine 300 werknemers bezig met het gevaarlijke werk.

Goede hoop

Exploitant TEPCO heeft goede hoop dat zaterdag de koeling van reactor 2 weer voorzichtig opgestart kan worden. Als dat lukt, zal ook reactor 1 volgen. Hopelijk volgen 3 en 4 dan een dag later.

In alle vier de reactoren dreigt een meltdown doordat de stroom uitviel na de aardbeving van vorige week. Daardoor kwam het koelsysteem stil te liggen, waardoor het koelwater verdampte door de hitte van de radioactieve splijtstof.

Als het niet lukt dit weekend de koelsystemen weer op te starten, zullen de reactoren mogelijk worden ingesloten in zand en beton. Dat was de methode waarmee de reactor van Tsjernobyl uiteindelijk onschadelijk werd gemaakt.

Dreigingsniveau

Japan verhoogde vandaag het dreigingsniveau voor de centrale. Eerder oordeelde het Japanse atoomagentschap dat het risico in schaal 4 moest worden ingedeeld; dat is nu 5 geworden. De schaal kent 7 niveaus.

Tsjernobyl viel destijds in de hoogste categorie. Niveau 5 staat voor een ongeluk met 'meer dan plaatselijke gevolgen'. Kenmerken zijn ernstige schade aan een reactor en het vrijkomen van grote hoeveelheden straling. Ook de problemen in de kerncentrale in het Amerikaanse Harrisburg in 1979 waren niveau 5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl