NOS NieuwsAangepast

VS geeft Libië laatste waarschuwing

De Amerikaanse president Obama heeft de Libische leider Kadhafi voor de laatste keer gewaarschuwd. In een toespraak in het Witte Huis zei Obama dat Kadhafi er niet op hoeft te rekenen dat er onderhandeld kan worden over de resolutie die de VN-Veiligheidsraad vannacht heeft aangenomen.

De Libische regering zei vanavond zich trouw aan het staakt-het-vuren te houden en wil internationale waarnemers om dat te bewijzen. Libië nodigde Duitsland, China, Malta en Turkije uit, maar "de deur staat open voor alle landen om waarnemers te sturen".

Volgens de onderminister van Buitenlandse Zaken werden deze vier landen gekozen "vanwege hun redelijke opstelling in dit conflict". Geen van de vier landen helpt mee aan de no-flyzone boven Libië.

Obama zei dat Kadhafi moet voldoen aan alle eisen van de resolutie, zei Obama. Als hij dat niet doet, dan volgt een militaire actie van de internationale gemeenschap. Obama noemde de woorden "internationale gemeenschap" meerdere malen, om te benadrukken dat een operatie in Libië geen Amerikaanse aanval is.

Weg uit steden

Kort na de toespraak van Obama, omstreeks half acht Nederlandse tijd, kwamen de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië opnieuw met een waarschuwing aan het adres van Kadhafi. De landen eisen dat Kadhafi's troepen Benghazi niet aanvallen.

Het leger moet zich bovendien terugtrekken uit steden als Ajdabiya en Zawiyah, en overal in Libië moeten stroom en water weer worden aangesloten. Als dit niet gebeurt, grijpt de internationale gemeenschap in, zo lieten de landen weten.

De Libische onderminister stelt dat het leger de steden is binnen getrokken om de orde te bewaren. "We beschermen de burgers daar. Dat heeft niks met het staakt-het-vuren te maken."

Verdere gevechten

Kadhafi's regime kondigde vanmiddag een staakt-het-vuren af, maar in met name Misrata zou nog worden gevochten, melden de opstandelingen.

De minister verwees die berichten naar het rijk der fabelen. "Telkens als er een staakt-het-vuren is, zeggen mevrouw Clinton en meneer Juppé dat het er niet is. Stuur waarnemers, dan kunt u het zelf zien."

Ook ontkende hij dat het leger van plan is verder op te rukken naar Benghazi. Kadhafi-getrouwen zouden het bolwerk van de oppositie al op dertig kilometer zijn genaderd. "We staan aan de rand van Benghazi maar zijn niet van plan de stad binnen te gaan."

Overleg

Morgen wordt in Parijs gesproken over het vliegverbod. Daarbij zijn de belangrijkste Europese hoofdrolspelers aanwezig, zoals de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel. Ook premier Rutte en de Amerikaanse minister Clinton zijn aanwezig.

Obama stelde vanavond dat de VS niet het voortouw zal nemen bij een eventuele militaire actie. Dat gaan andere landen doen, zei de Amerikaanse president. Anderzijds blijven de VS ook niet langs de zijlijn toekijken hoe burgers worden aangevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl