NOS NieuwsAangepast

Saudische koning belooft volk miljarden

De Saudische koning Abdullah heeft ambtenaren, militairen en andere werknemers in zijn land extra bonussen beloofd. Ook wil hij nieuwe banen creëren. De koning lijkt daarmee te willen voorkomen dat de bevolking zich tegen hem keert.

Koning Abdullah kondigde zijn plannen aan in een speciale televisietoespraak rond het middaguur. De toespraak was kort. De koning spreekt zelden via de televisie zijn volk toe.

Hij wil voor bijna 50 miljard euro nieuwe huizen laten bouwen. Daarnaast wil hij aan zijn eigen veiligheidsdienst zestigduizend extra mensen toevoegen. Daarmee creeer hij niet alleen extra banen, maar hoopt hij ook zijn eigen veiligheid te vergroten.

Demonstraties

In Saudi-Arabië zijn al enkele demonstraties geweest tegen het regime van Abdullah, maar in omvang waren de protesten veel kleiner dan elders in de Arabische wereld. Toch lijkt Abdullah ongerust. Vooral sjiieten geven vaker blijk van hun onvrede over de soennitische koning. Eerder trok Abdullah ook al de portemonnee, maar het protest, al is het kleinschalig, houdt aan.

Eerder deze week stuurde Saudi-Arabië zo'n duizend militairen naar Bahrein. Ze zijn daar om protesten tegen de soennitische koning Hamad de kop in te drukken. Zestig procent van de bevolking in Bahrein is sjiitisch en voelt zich onderdrukt door het soennitische regime.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl