NOS NieuwsAangepast

Verbannen Aristide terug naar Haïti

Oud-president Jean-Bertrand Aristide van Haitï is vandaag na zeven jaar ballingschap terug in zijn vaderland. Hij landde vanmiddag op de luchthaven van Port-au-Prince.

In 2004 trad Aristide na aanhoudende protesten af en ging in ballingschap in Zuid-Afrika.

Hij zegt niet terug te keren in de politiek, maar wil zich richten op het onderwijs en de moeizame wederopbouw na de zware aardbeving van vorig jaar.

Eerder dit jaar keerde oud-dictator Jean-Claude Duvalier (Baby Doc) terug naar Haïti. Hij werd meteen aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid.

Zanger

De 57-jarige Aristide vertrok in 2004 naar Zuid-Afrika na protesten. De VS denkt dat zijn terugkomst leidt tot verdeeldheid in het land en invloed zal hebben op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen die overmorgen wordt gehouden.

Het gaat zondag tussen de oppositiekandidaten Mirlande Manigat, voormalig first lady, en zanger Michel Martelly. Regeringskandidaat Jude Célestin, die in de eerste ronde tweede werd, trok zich terug na beschuldigingen van verkiezingsfraude. De kandidaat van de partij van Aristide mag niet meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl