NOS NieuwsAangepast

Europa vraagt meer geld

Door redacteur Thomas Spekschoor, bureau Brussel

Europa moet er volgend jaar vele miljarden bij krijgen. Dat zegt eurocommissaris van begroting Lewandowski. "De verhoging zal groter zijn dan de verhoging van vorig jaar."

Lewandowski komt hierover vrijwel zeker in conflict met een aantal Europese lidstaten, waaronder Nederland. Vorig jaar was er al veel discussie over de verhoging van de EU-begroting. Toen vroeg de Europese Commissie 6 procent meer geld voor 2011. Premier Rutte en premier Cameron van Groot-Brittanië wilden geen cent meer uitgeven. Uiteindelijk werd een compromis gevonden: een verhoging van 2,9 procent.

Maar voor 2012 is dat niet genoeg, zegt Lewandowski. "We moeten groeien om betrouwbaar te blijven. Dit gaat over een eerlijke begroting." In het Europees Parlement wordt gedacht aan een stijging van 5 tot 6 procent.

7-jaars begroting

Het is niet zo makkelijk de Europese begroting omlaag te krijgen. Naast de jaarlijkse begrotingen heeft Europa een 7-jaars begroting. Die van nu loopt van 2007 tot en met 2013.

De eerste jaren van zo'n begroting zijn relatief goedkoop. Er worden plannen ingediend, maar nog maar weinig plannen uitgevoerd. Dat gebeurt in de jaren daarna. Met Europees geld worden bijvoorbeeld wegen en onderzoekscentra gebouwd. Pas tegen het eind van de begroting komen de meeste rekeningen in Brussel binnen.

Rekeningen

In die laatste periode zitten we nu. Juist op het moment dat Brussel begint met het betalen van z'n rekeningen, gaan Europese regeringsleiders op hun geld zitten. Maar met minder geld kan Europa niet af, zegt Lewandowski.

Dat kan wel, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen: "Het is te makkelijk om te zeggen dat de EU niet kan bezuinigen. Op landbouw of infrastructuur is dat lastig, maar de EU kan wel bezuinigen op voorlichting en op het parlement. De EU moet beloftes nakomen, maar dat moet ieder land ook. En die landen moeten toch ook bezuinigen."

Dat zal ook de inzet zijn van Van Baalens partijgenoot Mark Rutte. Maar het zal voor Rutte net als vorig jaar moeilijk worden om dat voor elkaar te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl