NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsraad: vliegverbod boven Libië

De VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met een vliegverbod boven Libië. Tien leden van de raad stemden voor de resolutie (.pdf) over maatregelen tegen Libië. Rusland, China, Brazilië, India en Duitsland onthielden zich van stemming.

"Er was van te voren de vrees dat China en Rusland hun vetorecht zouden gebruiken, maar dat gebeurde niet. Het is bijzonder dat er nu eensgezindheid is", vertelt correspondent Eelco Bosch van Rosenthal.

Het vliegverbod houdt niet alleen in dat de Libische luchtmacht kan worden uitgeschakeld. Gevechtsvliegtuigen die het Libische luchtruim moeten schoonhouden, mogen ook gerichte aanvallen uitvoeren om Kadhafi's troepen te belemmeren in oorlogsvoering.

Handhaven

Kortgezegd betekent het vliegverbod dat er geen enkele vlucht het Libische luchtruim in mag. De uitzonderingen zijn de gevechtsvliegtuigen van VN-lidstaten die als doel hebben het vliegverbod te handhaven. Dit moet mogelijke luchtaanvallen van Kadhafi tegenhouden.

Ook voor humanitaire vluchten en andere 'noodzakelijke' vluchten van VN-lidstaten geldt de uitzondering.

Geen grondtroepen

In de resolutie staat dat de VN bereid is alle mogelijke maatregelen te nemen "om de Libische bevolking en de gebieden die dreigen te worden aangevallen te beschermen". Het gaat dan op dit moment vooral om de stad Benghazi.

Wel verbiedt de resolutie nadrukkelijk "een buitenlandse bezetting van Libisch grondgebied in welke vorm dan ook". Er zullen dus geen grondtroepen van de Verenigde Naties worden gestuurd.

Steun

Nederland is bereid om mee te doen aan een militaire actie tegen Libië. Wat de bijdrage precies zou moeten inhouden, hangt af van de aard van het verzoek door de internationale gemeenschap, zei minister Rosenthal vanochtend tegen de NOS.

Italië heeft een aantal luchtbases aangeboden waarvandaan gevechtsvliegtuigen kunnen opstijgen. Twee Arabische landen hebben gezegd deel te zullen nemen aan de operatie, maar het is niet bekend welke twee landen dat zijn.

De Verenigde Staten wilden niet ingrijpen zonder een VN-resolutie en zagen graag dat Arabische landen zouden deelnemen aan het handhaven van het vliegverbod. Aan beide voorwaarden lijkt nu te zijn voldaan.

Vreugde

In Benghazi is de resolutie van de Veiligheidsraad door de opstandelingen ontvangen met gejuich, schoten in de lucht en vuurwerk. Tijdens de stemming van de Veiligheidsraad kwamen er berichten uit Benghazi over zware explosies en zou het luchtafweergeschut in handen van de opstandelingen in actie gekomen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl