NOS NieuwsAangepast

Status van de kernreactoren van Fukushima I

Na de zware aardbeving in Japan op 11 maart zijn er grote problemen ontstaan in de kerncentrale Fukushima I.

In eerste instantie werden de actieve reactoren automatisch stilgelegd, maar een uur later werden de koelsystemen verwoest door de tsunami. Daardoor is de splijtstof in verschillende reactoren verhit en komt er straling vrij. Lees hier hoe de centrales in de problemen kwamen ...

Een overzicht van de problemen in de zes reactoren van de kerncentrale:

Reactor 1

11 maart: Er kan geen koelwater worden rondgepompt in de reactor door het uitvallen van de noodsystemen.12 maart: Om de druk van het reactorvat te halen, wordt er beslist stoom af te laten. Dit veroorzaakt een explosie waarbij het dak van het reactorgebouw wordt weggeblazen. De beschermende mantel van de reactor is daarbij intact gebleven.13 maart: Om de kern te koelen wordt zeewater in de reactor gepompt.14 maart: Er is sprake van een gedeeltelijke meltdown.15 maart: Naar schatting 70 procent van de brandstofstaven is beschadigd.

Reactor 2

11 maart: Er kan geen koelwater worden rondgepompt in de reactor door het uitvallen van de noodsystemen.12 maart: Om de druk van het reactorvat te halen, wordt twee keer stoom afgelaten. Die wordt gefilterd overgebracht in het omvattende reactorgebouw.14 maart: Zeewater wordt in de reactor gepompt om de kern te koelen. Iets later raakt door een ontploffing waarschijnlijk het onderste gedeelte van de beschermende mantel beschadigd.15 maart: Het wordt duidelijk dat door een gedeeltelijke kernsmelting 33 procent van de brandstofstaven beschadigd en er komt behoorlijk veel straling vrij.

Reactor 3

11 maart: In tegenstelling tot de andere reactoren is deze reactor gevuld met de gevaarlijke combinatie van uranium en plutonium.12 maart: De noodkoeling van de reactor valt uit. 13 maart: Ook deze reactor wordt gevuld met zeewater. De meter die het waterpeil meet, is vermoedelijk stuk, want er wordt geen stijging gemeten. 14 maart: Een waterstofexplosie blaast net als bij reactor 1 het dak van het reactorgebouw weg. De beschermende mantel zou heel gebleven zijn. 16 maart: Nadat er voor de tweede keer brand is uitgebroken, wordt er gevreesd dat de wand rond het reactorvat beschadigd is. Helikopters sproeien geboreerd zeewater uit boven de reactor.

Reactor 4

11 maart: De reactor was buiten bedrijf tijdens de aardbeving en hoefde dus niet te worden stilgelegd.14 maart: Er vindt een ontploffing plaats. Een belangrijk deel van het reactorgebouw is beschadigd. 15 maart: In het opslagbassin waarin oude brandstofstaven moeten afkoelen, breekt brand uit, maar die wordt snel geblust. Er worden helikopters ingezet om water met boor over het openliggende bad te sproeien. De opslag kan zonder koeling vrij snel gaan koken en dus zonder ingrijpen droogvallen. Later wordt een nieuwe brand gemeld. 16 maart: De sproeioperatie met helikopters wordt afgebroken vanwege de hoge straling op de centrale.

Reactoren 5 en 6

11 maart: Deze reactoren zijn buiten bedrijf en moeten dus niet worden stilgelegd. 15 maart: Japan overweegt de panelen van reactoren 5 en 6 te verwijderen om te voorkomen dat te veel waterstof zich ophoopt.16 maart: Net als in reactor 4 stijgt de temperatuur in het opslagbassins, maar dit lijkt vooralsnog geen grote problemen op te leveren.

Deze informatie werd mede verstrekt door NRG in Petten. Een overzicht (pdf) met deze gegevens is verstrekt door de World Nuclear Association.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl