NOS NieuwsAangepast

OM verwerpt bezwaren Moszkowicz in proces-Wilders

Geert Wilders mag wel degelijk vervolgd worden voor haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Dat betoogde het Openbaar Ministerie vanochtend op het proces tegen de PVV-leider.

Daarmee veegt het OM de bezwaren van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz van tafel. Moszkowicz had aangevoerd dat het OM zijn cliënt van veel meer beschuldigt dan er in de opdracht van het gerechtshof stond.

Fitna

De raadsman had ook de bevoegdheid betwist van de rechtbank in Amsterdam. Maar het OM wierp op dat de feiten waarvan Wilders wordt beschuldigd in Den Haag en in Amsterdam werden gepleegd.

Ook het feit dat Wilders' film Fitna op de Amerikaanse site Liveleaks werd gepubliceerd, en daardoor niet door een Nederlandse rechtbank mocht worden aangekaart, werd niet als geldig argument aanvaard. De film was immers bedoeld voor het Nederlandse publiek, vond het OM.

Excuses

Wel moest het Openbaar Ministerie excuses aanbieden voor de bewering dat er in de film een bladzijde uit de koran wordt gescheurd. Een onzorgvuldigheid die vanochtend door Wilders zelf werd rechtgezet: het was namelijk een telefoonboek.

Op 30 maart beslist de rechtbank of de zaak-Wilders doorgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl