Marine vindt Duitse U-boot uit WO-I

Roestig detail van de onderzeeër, gefotografeerd door de draadloze onderwaterrobot Remus»
Roestig detail van de onderzeeër, gefotografeerd door de draadloze onderwaterrobot Remus Ministerie van Defensie

De Koninklijke Marine heeft anderhalf jaar geleden een Duitse onderzeeboot uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Dat gebeurde ten noorden van Terschelling, waar een marineschip bezig was met het in kaart brengen van vaarroutes.

De vondst is nu pas bekendgemaakt, omdat de Duitse autoriteiten de informatie moesten bevestigen. Ook kostte het tijd om nabestaanden van de 41-koppige bemanning in te lichten.

Oorlogsgraf

Het gevonden schip is de Duitse U-106, die op 8 september 1917 vanuit Emden voor een patrouille naar het zuidwesten van Ierland voer en onderweg een Britse torpedojager en een vrachtvaarder torpedeerde.

Op 6 oktober zette de onderzeeër weer koers naar Emden, via een route die langs Terschelling liep. In de vroege ochtend van 7 oktober was er nog contact. Daarna is nooit meer iets van de U-106 vernomen. Waarschijnlijk is de boot in een mijnenveld beland.

Het schip blijft liggen op de plaats waar het is gevonden en wordt een oorlogsgraf. Mogelijk komt er nog een herdenkingsceremonie op zee, als daar bij de nabestaanden behoefte aan bestaat.

Toevallige vondst

De vondst van de onderzeeër was puur toeval. Volgens de marine hangen dit soort vondsten altijd van toevalligheden aan elkaar. "Een tiental jaar geleden is een schip van de hydrografische dienst dezelfde plek gepasseerd, maar toen lag de boot nog onder een laag zand", zegt kapitein-luitenant ter zee Spoelstra.

De expeditieleider van het identificatieproces dacht nog even op de Nederlandse onderzeeër O-13 te zijn gestuit, die sinds 18 juni 1940 is vermist. Maar waar die is gebleven, blijft nog even een raadsel.

Deel deze pagina

Audio

  • Duitse U-boot gevonden Lang wist de Duitse Marine niet wat er gebeurd is met de U-106. De Duitse onderzeeboot zonk tijdens de eerste wereldoorlog, maar... werd nooit teruggevonden. Tot nu, want hij is terecht. De Nederlandse marine heeft het schip gevonden, 40 mijl ten noorden van Terschelling. Het wrak werd in 2009 gevonden, maar het duurde anderhalf jaar om het schip te identificeren en eventuele nabestaanden op de hoogte te brengen. Overste Spoelstra van de Koninklijke Marine.

Video en Audio

  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 24 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 606 keer afgespeeld
  • » Cel voor doodmartelen in Zuid-Korea Video In Zuid-Korea zijn vier militairen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 25 tot 45 jaar voor het...30 okt 2014, 1113 keer afgespeeld

Meer video en audio