Facebook-medewerkers in het kantoor in Londen
NOS Nieuws

Facebook-medewerkers zien het een stuk somberder in

Facebook-medewerkers zijn aanzienlijk minder optimistisch over de toekomst van het bedrijf dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een intern onderzoek van het bedrijf dat The Wall Street Journal heeft ingezien.

Vorig jaar oktober was 84 procent van de werknemers nog optimistisch, nu is dat slechts iets meer dan de helft. Facebook heeft dit jaar te maken gehad met de grootste crisis in zijn bestaan.

Daarnaast vinden minder medewerkers dat Facebook de wereld beter maakt. Dit aantal daalde met 19 procentpunt naar 53 procent. Volgens de zakenkrant is het onderzoek begin deze maand intern besproken door onder meer topman Mark Zuckerberg en heeft hij toen beloofd dat er stappen worden genomen om de onderliggende problemen aan te pakken.

Het tweejaarlijkse onderzoek vindt plaats in april en oktober. Bijna 29.000 medewerkers hebben de vragen ingevuld, schrijft de krant.

Grotere problemen

Het flink dalende optimisme onder de medewerkers is enigszins opvallend, aangezien er vorig jaar oktober ook genoeg kritiek was op het bedrijf. Toen was net duidelijk dat Rusland zeer actief was geweest op het platform tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Maar begin dit jaar werden de problemen voor Facebook nog veel groter, toen bleek dat de gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers zonder toestemming in handen waren gekomen van databedrijf Cambridge Analytica. Dat zou die gegevens weer hebben gebruikt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Het leidde tot hoorzittingen met Zuckerberg in het Amerikaanse Congres en het Europees Parlement, waar Zuckerberg zich redelijk staande wist te houden, zo was de conclusie. Dat de gifbeker voor Facebook daarmee niet leeg was, bleek in september, toen het bedrijf bekendmaakte dat hackers toegang hebben gehad tot miljoenen Facebookaccounts.

Ondertussen waren er ook spanningen binnen de top van Facebook. De oprichters van WhatsApp, Instagram en Oculus zijn opgestapt. Volgens Amerikaanse media speelde ten dele de relatie met Zuckerberg - die meer inspraak wilde - een rol.

De medewerkers zeggen dat dit jaar qua incidenten zwaarder voelt dan eerdere jaren. Daarnaast is het aandeel van Facebook het afgelopen jaar behoorlijk gedaald: van 181 dollar begin januari naar 142 dollar nu. Veel werknemers worden gecompenseerd in de vorm van aandelen en die hebben hun vermogen dus zien dalen.

Ook geven medewerkers aan dat ze zich zorgen maken over een gebrek aan innovatie binnen het bedrijf en er zou te veel worden gefocust op groei.

In een reactie op het bericht van de krant zegt een woordvoerder van Facebook dat het een "moeilijke periode is geweest, maar we zien elke dag mensen samenkomen om lessen te trekken uit wat er gebeurd is om een sterker bedrijf te bouwen".

Tussentijdse verkiezingen

Tegelijkertijd lijkt er toch ook wel weer wat optimisme te zijn. Anonieme (ex-)medewerkers zeggen tegen The Wall Street Journal blij te zijn dat Facebook vorige week bij de tussentijdse verkiezingen een nieuwe "grote catastrofe" lijkt te hebben voorkomen; tot nu toe zijn er geen grootschalige inmengingscampagnes gesignaleerd als in 2016. Al wordt tegelijkertijd ook gezegd dat het te vroeg is voor definitieve conclusies.

Facebook-medewerkers hopen in ieder geval dat het bedrijf een keerpunt heeft bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl