NOS NieuwsAangepast

Allochtoon stemt niet persé allochtoon

Door redacteur integratie Reinalda Start

Allochtone kandidaten hebben goede zaken gedaan bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart. Zo kreeg de Utrechter Ali Essousi van de PvdA zoveel stemmen dat hij steeg van plaats 14 naar 3 op de lijst. En ook de IJsselstijner Durcun Kilic werd in de Utrechtse Statenfractie van de PvdA gekozen.

In de provincie Gelderland wist Yasemin Cegerek in haar eentje twee zetels te behalen voor de PvdA. Maar ook allochtonen op de lijst bij andere partijen deden het goed.

Toch blijkt uit onderzoek in opdracht van Forum, het instituut voor multiculturele vraagstukken, dat etnische herkomst van verkiesbare politici weinig invloed heeft gehad op het stemgedrag van allochtonen.

Stellingname

Voor de meerderheid van deze groep kiezers is de politieke stellingname van de kandidaat belangrijker dan zijn of haar etnische herkomst.

Turkse Nederlanders hebben bij de verkiezingen wel vaker dan andere migranten gestemd op een kandidaat van eigen afkomst.

Het is vooral de eerste generatie Turken die op mensen van hun eigen etniciteit hebben gestemd. De tweede generatie deed dat veel minder. Opmerkelijk is dat bij Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders het juist andersom is. Daar heeft de tweede generatie vaker op een kandidaat met dezelfde etnische herkomst gestemd.

Partijen

De PvdA is nog steeds veruit het populairst onder Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Maar Surinaamse Nederlanders hebben ook veel op de SP en de VVD gestemd.

Turkse Nederlanders stemden naast de PvdA veel op D66. Antilliaanse Nederlanders hebben relatief vaak op andere partijen gestemd, zoals de Partij voor de Dieren en 50PLUS.

De bereidheid om naar de stembus te gaan blijkt groter te zijn bij de tweede generatie van alle etnische groepen dan bij de eerste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl