NOS NieuwsAangepast

Alle levensmiddelen uit Japan gecontroleerd

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit gaat alle levensmiddelen die vanuit Japan worden ingevoerd, controleren op radioactiviteit. Alles wat na de tsunami van vrijdag vanuit Japan is gestuurd, wordt gecheckt.

Volgens de organisatie is het een voorzorgsmaatregel, die is genomen vanwege de problemen in de kerncentrale in Fukushima. Daarbij zijn radioactieve stoffen in de lucht terechtgekomen, hoewel de concentraties in de loop van de dag zijn afgenomen.

Overigens importeert Nederland weinig Japanse producten.

Jodiumtabletten

Het RIVM waarschuwt geen jodiumtabletten te gaan slikken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zei vandaag dat dit geen zin heeft.

Volgens Harald Wychgel van het RIVM kan het zelfs schadelijk zijn, omdat de schildklier verzadigd raakt met jodium.

Mensen die in een straal van tien kilometer rond de kerncentrale van Borssele wonen, konden vorig jaar jodiumpillen ophalen op het gemeentehuis. Ook inwoners van Zeeuws-Vlaanderen, die onder de rook wonen van een aantal Belgische kerncentrales, konden de pillen bij hun gemeente ophalen

Hulp

Japan heeft de EU gevraagd om de slachtoffers van de ramp te helpen. Een paar dagen geleden sloeg de Japanse regering de hulp nog af. Tientallen landen hebben aangeboden om onder meer veldhospitalen en waterzuiveringsinstallaties te sturen.

Ongeveer twintig EU-landen, waaronder Nederland, hebben materieel en personeel aangeboden aan Japan. Het is nog niet duidelijk welke bijdrage Nederland precies kan leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl