NOS NieuwsAangepast

Gewonden bij betoging Syrië

Bij een anti-regeringdemonstratie in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zes mensen opgepakt door de veiligheidsdiensten. Tientallen anderen raakten gewond toen aanhangers van president Assad de demonstranten te lijf gingen met stokken.

Tot de betoging was opgeroepen via Facebook door de beweging 'Syrische Revolutie tegen (president) Bashar al-Assad 2011'. Het was de tweede keer dat de Syrische oppositie een volksopstand op de been wilde brengen, maar bij de eerste poging kwamen slechts enkele mensen opdagen. Deze keer kwamen circa veertig mensen opdagen.

Vreedzaam

De mars vandaag begon direct na het middaggebed en werd aanvankelijk met rust gelaten door de massaal aanwezig veiligheidstroepen. Tijdens de mars werden leuzen tegen de regering geschreeuwd en hervormingen van het regime geëist. "God, Syrië, vrijheid - het is genoeg" werd er geroepen en "Vreedzaam, vreedzaam", een kreet die ook op het Tahrirplein in Caïro bij de protesten tegen Mubarak te horen waren.

Syrië staat - net als Egypte onder Mubarak - te boek als een dictatuur waar veel werkloosheid en armoede heerst. Een toestand waar Bashar al-Assad, die in 2000 de macht overnam van zijn vader, weinig aan heeft veranderd.

Politieke tegenstand wordt sterk onderdrukt. Assad gaf onlangs nog te kennen dat volksopstanden zoals in Egypte en Tunesië in Syrië geen schijn van kans hebben. Syrië is volgens hem een stabieler land met een gezondere economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl