NOS NieuwsAangepast

Geen Nederlanders meer vermist in Japan

In het rampgebied in Japan worden geen Nederlanders meer vermist. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wist van vijftig Nederlanders die in het gebied zaten en die hebben zich intussen allemaal gemeld.

Volgens minister Rosenthal zijn er zo'n 1100 Nederlanders in Japan geregistreerd. Van drie van hen weet niemand waar ze zijn. Het is mogelijk dat ze op het moment van de ramp helemaal niet in Japan waren.

Advies

Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders niet naar het gebied rond de kerncentrale en naar Tokio te reizen. Ook wordt Nederlanders die er zijn, aangeraden het gebied te verlaten.

Nederlander in Tokio Alex van der Peet zegt: "Zelf twijfel ik nog steeds of ik moet vertrekken. Niet-Japanse collega's zijn veelal vertrokken, terug naar Europa, of een paar dagen naar Osaka of Hong Kong. Ik ben wel al begonnen met inpakken, want ik heb graag alles klaar staan, mocht ik toch overtuigd raken van de noodzaak om Tokio te verlaten. Maar vooralsnog is het nog niet zover."

Bedrijven

De meeste Nederlandse bedrijven kijken de situatie in Japan vooralsnog aan. Er zijn geen directe plannen om werknemers in Japan te evacueren. Over het algemeen worden er pas expats geëvacueerd als ze meer gevaar lopen dan de lokale bevolking.

Veel bedrijven volgen de instructies van de Japanse overheid. Voor zover het kan, wordt er doorgewerkt. Dit geldt onder andere voor Nederlandse medewerkers van ABN Amro, chipfabrikant ASML, chemieconcern DSM en Randstad. ING en ASML laten mensen vanuit huis werken, omdat het voor medewerkers lastig is om op kantoor te komen.

Vertrokken

Ook multinationals Philips en Shell proberen het werk op gang te houden. Deze bedrijven hebben voornamelijk Japanners in dienst. Er is op dit moment veel vraag naar verlichting en medische apparatuur van Philips. Omdat Japan veel energie nodig heeft, probeert Shell vloeibaar gas uit Rusland te blijven verschepen.

Sommige Nederlanders gaan toch af op het reisadvies van Buitenlandse Zaken en kiezen er zelf voor om te vertrekken. Drie medewerkers van advocatenkantoor Loyens en Loeff in Tokio zijn teruggekeerd naar Nederland; een Nederlandse werknemer van financieel adviesbureau PwC is dit weekend vertrokken naar een veiliger gebied in Japan.

Een andere Nederlandse expat zegt: "We staan klaar met zaklampen, radio enzovoort... en we hebben backup-plannen als het al erger wordt met de straling. Het ziet er okee uit, dus we blijven, ook omdat mijn vrouw haar familie hier woont."

Eigen gelegenheid

Sony Benelux had tijdens de aardbeving twee Nederlandse werknemers in Japan. Een van hen was op zakenreis en kwam op eigen gelegenheid terug. De andere werknemer is zelf naar een rustiger gebied in Japan vertrokken.

Verder halen nieuwsorganisaties, waaronder NOS en RTL Nieuws, journalisten en andere werknemers terug uit Japan. KLM laat de bemanning na een vlucht vanuit Nederland niet in Tokio verblijven, zoals gebruikelijk is. In plaats daarvan kan de bemanning tot rust komen in Osaka.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl