Nederlandse hulp bij grensbewaking Italië
Door redacteur asiel en integratie Reinalda Start
De afgelopen 24 uur was het aantal vluchtelingen dat aankwam op het Italiaanse eiland Lampedusa weer groot. Het waren zo'n 500 Tunesiërs en Libiërs in ongeveer tien bootjes.
Er zijn nu in 2,5 maand 9000 mensen vanuit Tunesië aangekomen. In het topjaar 2009 waren het er 3200 in het hele jaar.
Sinds het uitbreken van de revolutie in Tunesië is er geen controle meer van de Tunesische politie op mensen die Noord-Afrika willen ontvluchten om hun heil in Europa te zoeken en dat is dus merkbaar op het kleine Italiaanse eiland, de toegangspoort tot Europa. Vanaf vandaag gaan ook Nederlandse grenswachten daar surveilleren.
Frontex
Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn zo'n 230.000 mensen die in Libië verbleven op de vlucht. De meesten willen terug naar hun eigen land, zoals Bangladesh, Egypte of Tunesië. Een aantal probeert ook naar Europa te komen, vooral naar Frankrijk.
Om de grote stroom mensen aan te kunnen, heeft Italië de hulp ingeroepen van de Frontex. Dat is het Europese agentschap dat de buitengrenzen van Europa bewaakt. In Frontex werken de Europese landen samen. Als dat nodig is, leveren zij grenswachten.
Vanochtend is een vliegtuig van de Nederlandse kustwacht vertrokken naar Italië om twee weken te gaan surveilleren in het luchtruim tussen Zuid-Italië en Noord-Afrika. De Nederlanders moeten melden wat er op zee gebeurt. Autoriteiten aan wal kunnen daar dan op inspelen, zodat de vluchtelingen worden opgevangen. Ook zullen schepen en boten met vluchtelingen in nood worden geholpen.
Verantwoordelijkheid
Voorlopig blijft het bij deze hulp van Nederland. Italië heeft de Europese landen ook om honderd miljoen euro gevraagd om daarmee de noodopvang te financieren, maar die staan nog niet klaar met financiële steun.
Nederland vindt dat het de verantwoordelijkheid van Italië zelf is om voor noodopvang te zorgen. Wel heeft Nederland een miljoen euro aan de vluchtelingenorganisatie UNHCR gegeven om vanuit de vluchtelingenkampen in Tunesië mensen te repatriëren naar hun land van herkomst.