NOS NieuwsAangepast

Toch geen wc's in Sprinter-treinen

In de nieuwe stoptreinen van de NS komen toch geen toiletten. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur legt een wens van de Tweede Kamer naast zich neer.

Veel reizigers hebben geklaagd over het ontbreken van toiletten in de nieuwe Sprinters, maar volgens Schultz is het te duur om ze alsnog in te bouwen. De kosten bedragen volgens de NS ruim 90 miljoen euro.

Niet verantwoord

In een tijd dat de NS moet bezuinigen is zo'n uitgave maatschappelijk niet verantwoord, schrijft Schultz in een brief aan de Tweede Kamer.

Als alternatief wil ze extra toiletten laten bouwen op veertig stations waar vaak wordt overgestapt. De kosten daarvan bedragen ongeveer 9 miljoen euro en komen voor rekening van Prorail. Schultz verwacht dat het bouwen ongeveer drie jaar duurt.

Applicatie

In de tussentijd wil ze de reizigers tegemoet komen door ze beter te informeren in welke treinen en op welke stations ze een toilet kunnen vinden. De minister denkt daarbij onder meer aan het ontwikkelen van een speciale applicatie voor mobiele telefoons.

In totaal heeft NS 131 Sprinters zonder toilet besteld. Daarvan zijn er 100 geleverd. De NS heeft inmiddels besloten om geen treinen zonder toilet meer te bestellen.

"Met dit alles meen ik de juiste balans gevonden te hebben tussen de belangen van de reiziger en de maatschappelijk aanvaardbare kosten", schrijft Schultz van Haegen aan de Kamer.

Middelvinger

SP-Tweede Kamerlid Bashir vindt dat Schultz de motie van de Tweede Kamer moet uitvoeren. "Door 'm niet uit te voeren steekt Schultz niet alleen de middelvinger op naar de Tweede Kamer, maar veel belangrijker, ook naar reizigers met blaasproblemen", zegt Bashir.

Woensdag debatteert de Kamer met minister Schultz over de toiletten in de treinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl