NOS NieuwsAangepast

India grootste wapenkoper ter wereld

India heeft China ingehaald als de grootste wapenimporteur ter wereld. In de periode 2006 tot en met 2010 ging 9 procent van de wapenverkopen naar dit land.

Dat blijkt uit cijfers van het internationale instituut voor vredesonderzoek Sipri in Stockholm in een jaarlijks rapport over de internationale wapenhandel.

Volgens de onderzoekers is India bezig zijn krijgsmacht te versterken, als tegenwicht tegen de Chinese militaire macht. India maakt zich zorgen over de groeiende militaire invloed van China in de Indische Oceaan, waar belangrijke scheepsroutes zijn.

Nagelaten

China is nu de tweede wapenimporteur ter wereld met een aandeel van 6 procent. De onderzoekers wijzen erop dat China zijn binnenlandse wapenindustrie heeft uitgebreid en steeds meer militair materieel zelf produceert. "Iets dat India heeft nagelaten", zegt onderzoeker Siemon Wezeman van het Zweedse instituut.

Hij verwacht dat India in de nabije toekomst de grootste wapenimporteur zal blijven. De Indiase minister van Defensie wilde niet op de cijfers ingaan.

De Verenigde Staten zijn de grootste wapenverkopers, gevolgd door Rusland en Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl