NOS NieuwsAangepast

Wilders' advocaat: OM mag niet vervolgen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet het recht om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen. Dat betoogde zijn advocaat Moszkowicz vanmorgen in de rechtbank in Amsterdam.

De raadsman hield zijn preliminaire verweren, die proberen te voorkomen dat de rechtszaak inhoudelijk wordt behandeld.

Moszkowicz legde de rechtbank opnieuw uit waarom het OM in zijn ogen niet-ontvankelijk is en dat de hele rechtszaak tegen Wilders dus niet door moet gaan. Tijdens de vorige behandeling van het proces, in oktober, betoogde de advocaat hetzelfde.

Beschikking

Volgens de raadsman is het OM verder gegaan dan de opdracht die het van het gerechtshof had gekregen.

"Mijn stelling is nog steeds dat het OM buiten de grenzen van de beschikking is getreden, omdat het ook vervolgt voor aanzetten tot haat jegens en discriminatie van niet-westerse allochtonen op basis van ras", aldus Moszkowicz. "Het OM had zich strikt te houden aan de beschikking van het hof."

Het Amsterdamse hof gaf het OM bevel de PVV-leider te vervolgen, ook al wilde het OM dat eigenlijk niet. Daarvan zegt Moszkowicz dat het al een oordeel op zich is, waardoor Wilders geen eerlijk proces zou kunnen krijgen.

Fitna

Het OM is volgens de advocaat ook om andere redenen niet-ontvankelijk, onder meer omdat in de tenlastelegging passages uit Wilders' film Fitna zijn opgenomen die niet in de opdracht van het hof voorkwamen.

Daarnaast is Wilders in de film Fitna niet te horen of te zien en zijn mogelijke strafbare feiten van Fitna niet in Nederland gepleegd, maar in de VS. Fitna staat namelijk op een Amerikaanse website, betoogde Moszkowicz.

Moszkowicz vindt verder dat de rechtbank niet bevoegd is. Volgens hem is de rechtbank in Amsterdam niet de juiste instantie, maar die in Den Haag. Wilders woont daar en heeft zijn uitspraken veelal in de hofstad gedaan.

Wraking

Geert Wilders staat terecht voor de belediging en discriminatie van moslims en het aanzetten tot haat jegens hen.

De rechtszaak tegen Wilders wordt opnieuw gedaan, nadat in oktober de rechters moesten worden vervangen. Een wrakingsverzoek, ingediend door de verdediging, werd toegewezen. De rechters in het proces-Wilders zouden de schijn van partijdigheid hebben gewekt.

Aanstaande woensdag gaat het proces-Wilders verder. Dan reageert het Openbaar Ministerie op de preliminaire verweren van Moszkowicz. Op 30 maart doet de rechtbank uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl