Crisiscentrum kerncentrale Japan

Opnieuw een explosie in kerncentrale Fukushima 1»
Opnieuw een explosie in kerncentrale Fukushima 1 NOS

De Japanse regering zet een crisiscentrum op in verband met de oververhitte kernreactor in de kerncentrale Fukushima 1. Volgens premier Kan slaan de overheid en de eigenaar van de kerncentrale de handen ineen om een 'meltdown' te voorkomen. Bij zo'n meltdown kan radioactief materiaal ontsnappen.

Technici werken met man en macht om te voorkomen dat er splijtstof smelt in kernreactor 2. Er is de hele dag met zeewater geprobeerd om de oververhitte brandstofstaven af te koelen, maar dat lijkt nog niet te zijn gelukt. Daarom heeft premier Kan ook de hulp van de Amerikanen ingeroepen. In het gebied rond de kerncentrale worden jodiumtabletten uitgedeeld die moeten voorkomen dat radioactief jodium wordt opgenomen in het lichaam.

Het internationaal Atoomagentschap IAEA zei aan het begin van de avond Nederlandse tijd dat er geen aanwijzingen zijn dat de brandstofstaven op dit moment aan het smelten zijn.

Brandstofstaven droog

In kernreactor 2 staan de brandstofstaven droog door gebrek aan koelwater. Daardoor raken ze oververhit en kan de splijtstof smelten en het reactorvat beschadigen. De afgelopen twee dagen leidde het gebrek aan koelwater tot explosies in twee andere reactoren in Fukushima.

Er zijn berichten dat er al een gedeeltelijke meltdown is geweest in een van de reactoren, maar het is onduidelijk of dat ook echt zo is. Er is verhoogde straling gemeten, maar volgens de autoriteiten is die nog acceptabel.

Radio-activiteit

De eigenaar van de kerncentrale zegt intussen dat er geen stralingsgevaar is na twee voorgaande explosies in andere reactoren. De reactorkernen zijn door dikke betonnen wanden goed afgeschermd van de buitenwereld, zei een woordvoerder.

Maar een Amerikaans vliegdekschip dat in de buurt ligt, heeft wel verhoogde radioactiviteit gemeten en is wat verder uit de kust gevaren.

Explosie

Vannacht Nederlandse tijd was er een explosie in kernreactor 3 van de kerncentrale. Daarbij raakten elf medewerkers van de centrale gewond. Er zou geen straling zijn vrijgekomen. Het metalen omhulsel van kernreactor 3 is waarschijnlijk niet beschadigd. Het koelen van die reactor gaat door.

Volgens de Japanse televisie ging het om een waterstofexplosie, waarbij een muur is weggeslagen. Er was enige tijd een witte rookpluim boven de centrale te zien.

Zeewater

Zaterdag was er een soortgelijke explosie in kernreactor 1 in dezelfde kerncentrale bij Fukushima. Daarbij raakten vier mensen gewond.

Door de aardbeving en tsunami van vrijdag zijn er problemen ontstaan in alledrie de kerncentrales in het getroffen gebied: Fukushima 1, Fukushima 2 en Onagawa. De koeling werkt niet meer goed doordat de elektriciteit en de noodvoorzieningen beschadigd zijn geraakt.

Bij kerncentrale Fukushima 2 zijn werknemers er wel in geslaagd om de oververhitte reactoren af te koelen.

Geëvacueerd

In een straal van 20 kilometer rond de centrales Fukushima 1 en 2 zijn een kleine 200.000 mensen geëvacueerd. Er zouden nog zo'n 600 mensen in het gebied zijn. Zij worden verzocht binnen te blijven.

Fukushima ligt 240 kilometer ten noordoosten van Tokio.

Deel deze pagina

Foto

Kerncentrales in JapanKerncentrales in Japan

Kerncentrales in Japan

NOS

Video

Mogelijk heeft er een gedeeltelijke meltdown plaatsgevonden in één van de reactoren van de Japanse... kerncentrale Fukushima 1. De brandstofstaven stonden bijna helemaal droog, waardoor de temperatuur steeds verder kon oplopen en de kern van de reactor zou kunnen smelten. Volgens een woordvoerder van de regering is dit misschien al gebeurd.Wat daar dan weer de gevolgen van zijn, valt op dit moment nog niet te zeggen.

 • Mogelijke meltdown in een Japanse reactor

  Mogelijk heeft er een gedeeltelijke meltdown plaatsgevonden in één van de reactoren van de Japanse... kerncentrale Fukushima 1. De brandstofstaven stonden bijna helemaal droog, waardoor de temperatuur steeds verder kon oplopen en de kern van de reactor zou kunnen smelten. Volgens een woordvoerder van de regering is dit misschien al gebeurd.Wat daar dan weer de gevolgen van zijn, valt op dit moment nog niet te zeggen.

 • 'Meltdown hoeft nog geen ramp te betekenen'

  Een meltdown of een gedeeltelijke meltdown in één van de reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima 1... betekent niet meteen een nucleaire ramp, zeggen deskundigen.

 • Opnieuw ontploffing in kerncentrale Fukushima

  In Japan is opnieuw een gebouw van de kerncentrale Fukushima ontploft. Het stalen omhulsel van kernreactor 3... bleef intact, maar van het gebouw is weinig over. Zes werknemers zijn gewond geraakt.

 • Tekort aan voedsel in Japan

  In Japan, in de getroffen gebieden langs de oostkust worstelt de bevolking met tekorten aan voedsel en... drinkwater. En het wordt steeds kouder: 's nachts vriest het licht. In alle chaos is het ook nog steeds onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen. Vandaag werd wel duidelijk dat er duizenden lichamen zijn aangespoeld op de Japanse kust.

 • Economische gevolgen tsunami niet te overzien

  Drie middelgrote havens zijn verwoest, de nucleaire installaties zijn total loss, en een groot deel van de... industrie is (vanwege het gebrek aan energie) voor onbepaalde tijd stilgelegd. De eerste schattingen spreken van een schade van 130 miljard euro.

 • Herstellen van de tsunami

  Een reportage van Wouter Zwart over hoe vissersgemeenschappen kunnen herstellen van de tsunami.

Audio

 • 'Situatie Fukushima verslechtert' Fukúshima 1 is inmiddels een begrip. De Japanse kerncentrale beleeft benarde uren en de situatie verslechtert. Correspondent Joan... Veldkamp in Tokio
 • Wouter Zwart van Sendai naar Kesennuma Correspondent Wouter Zwart is van het zwaargetroffen stad Sendai noordwaarts getrokken. Naar het stadje Kesennuma , of wat van die... stad over is.
 • Japan bestrijdt de crisis goed Eelco Dykstra is Hoogleraar Crisisbestrijding. Hij bestudeerde onder meer de nasleep van orkaan Katrina in New Orleans, en... aardbevingen in Indonesie. Volgens hem is het goed wat Japan voor elkaar krijgt.
 • Wat is nou een meltdown? In Petten volgt Ronald Schram van het nucleaire onderzoeksinstituut NRG het nieuws over de kerncentrales in Japan op de voet.
 • Testen op radioactieve straling Tienduizenden Japanners laten zich ondertussen testen op radioactieve straling. VRT-verslaggever Veerle De Vos was bij een... testcentrum.

Video en Audio

Meer video en audio