Crisiscentrum kerncentrale Japan
De Japanse regering zet een crisiscentrum op in verband met de oververhitte kernreactor in de kerncentrale Fukushima 1. Volgens premier Kan slaan de overheid en de eigenaar van de kerncentrale de handen ineen om een 'meltdown' te voorkomen. Bij zo'n meltdown kan radioactief materiaal ontsnappen.
Technici werken met man en macht om te voorkomen dat er splijtstof smelt in kernreactor 2. Er is de hele dag met zeewater geprobeerd om de oververhitte brandstofstaven af te koelen, maar dat lijkt nog niet te zijn gelukt. Daarom heeft premier Kan ook de hulp van de Amerikanen ingeroepen. In het gebied rond de kerncentrale worden jodiumtabletten uitgedeeld die moeten voorkomen dat radioactief jodium wordt opgenomen in het lichaam.
Het internationaal Atoomagentschap IAEA zei aan het begin van de avond Nederlandse tijd dat er geen aanwijzingen zijn dat de brandstofstaven op dit moment aan het smelten zijn.
Brandstofstaven droog
In kernreactor 2 staan de brandstofstaven droog door gebrek aan koelwater. Daardoor raken ze oververhit en kan de splijtstof smelten en het reactorvat beschadigen. De afgelopen twee dagen leidde het gebrek aan koelwater tot explosies in twee andere reactoren in Fukushima.
Er zijn berichten dat er al een gedeeltelijke meltdown is geweest in een van de reactoren, maar het is onduidelijk of dat ook echt zo is. Er is verhoogde straling gemeten, maar volgens de autoriteiten is die nog acceptabel.
Radio-activiteit
De eigenaar van de kerncentrale zegt intussen dat er geen stralingsgevaar is na twee voorgaande explosies in andere reactoren. De reactorkernen zijn door dikke betonnen wanden goed afgeschermd van de buitenwereld, zei een woordvoerder.
Maar een Amerikaans vliegdekschip dat in de buurt ligt, heeft wel verhoogde radioactiviteit gemeten en is wat verder uit de kust gevaren.
Explosie
Vannacht Nederlandse tijd was er een explosie in kernreactor 3 van de kerncentrale. Daarbij raakten elf medewerkers van de centrale gewond. Er zou geen straling zijn vrijgekomen. Het metalen omhulsel van kernreactor 3 is waarschijnlijk niet beschadigd. Het koelen van die reactor gaat door.
Volgens de Japanse televisie ging het om een waterstofexplosie, waarbij een muur is weggeslagen. Er was enige tijd een witte rookpluim boven de centrale te zien.
Zeewater
Zaterdag was er een soortgelijke explosie in kernreactor 1 in dezelfde kerncentrale bij Fukushima. Daarbij raakten vier mensen gewond.
Door de aardbeving en tsunami van vrijdag zijn er problemen ontstaan in alledrie de kerncentrales in het getroffen gebied: Fukushima 1, Fukushima 2 en Onagawa. De koeling werkt niet meer goed doordat de elektriciteit en de noodvoorzieningen beschadigd zijn geraakt.
Bij kerncentrale Fukushima 2 zijn werknemers er wel in geslaagd om de oververhitte reactoren af te koelen.
Geëvacueerd
In een straal van 20 kilometer rond de centrales Fukushima 1 en 2 zijn een kleine 200.000 mensen geëvacueerd. Er zouden nog zo'n 600 mensen in het gebied zijn. Zij worden verzocht binnen te blijven.
Fukushima ligt 240 kilometer ten noordoosten van Tokio.