NOS NieuwsAangepast

Vooral district Miyagi zwaar getroffen

De aardbeving en de tsunami in Japan hebben aan zeker 10.000 mensen het leven gekost. Het cijfer is bekendgemaakt door de politie van het zwaargetroffen district Miyagi.

In dat gebied is een kleine stad van de aardbodem weggevaagd. Alleen al in die plaats zijn waarschijnlijk duizenden mensen omgekomen, zegt de lokale politiechef.

Het officiële dodencijfer staat nog op ongeveer 900, maar op die lijst staan alleen de namen van geborgen of geïdentificeerde doden. Vermoed wordt dat er nog steeds veel slachtoffers onder het puin en onder de modder liggen.

Van de inwoners van sommige weggevaagde dorpen is niets meer vernomen en het dodencijfer in de zwaargetroffen stad Sendai is ook nog altijd niet bekend. Reddingswerkers hebben daar honderden lijken voor de kust zien drijven.

Geen stroom

Er zitten miljoenen mensen zonder stroom en drinkwater. Aan grote fabrieken is gevraagd om de productie stil te leggen om zoveel mogelijk elektriciteit te sparen en om te voorkomen dat de nog wel werkende elektriciteitscentrales overbelast raken.

Grote delen van het gebied dat door de tsunami is overspoeld, zijn nog altijd onbereikbaar.

Marineschepen

Japan heeft het aantal militairen dat helpt bij het reddingswerk verdubbeld. Er zijn nu 100.000 militairen gemobiliseerd. Ook buitenlandse hulpdiensten zijn ingeschakeld om te helpen. Zo liggen er voor de Japanse kust drie Amerikaanse marineschepen die in het water zoeken naar slachtoffers.

Vanochtend waren er weer naschokken, waarvan de zwaarste 6,2 op de schaal van Richter was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl