Tsunami in Japan, dag 3

Een man bekijkt wat er over is van zijn huis»
Een man bekijkt wat er over is van zijn huis EPA

Twee dagen na de tsunami maakt Japan nog altijd de schade op. Het dodental loopt nog altijd op. De Japanse autoriteiten hebben 100.000 militairen ingezet om te helpen. Er zijn ook problemen met kerncentrales. Een kaart van Japan staat onderaan deze pagina. Volg hier live de ontwikkelingen.

23.05 uur: Einde

Tot zover dit live-verslag van de gebeurtenissen in Japan van vandaag.

22.12 uur: Geen straling bij Onagawa

De verhoogde straling die is gemeten bij de Japanse kernreactor in Onagawa komt waarschijnlijk van de zuidelijk gelegen centrale in Fukushima. Volgens experts is de radioactiviteit door de wind meegevoerd. Volgens de exploitant van de centrale in Onagawa is er niets aan de hand met de koeling van de reactoren. Lees meer: Geen storing bij Onagawa

20.19 uur: Wouter Zwart

Correspondent Wouter Zwart is in Sendai, de stad die het zwaarst is getroffen door de aardbeving en de tsunami. Beluister zijn ervaringen en indrukken tot nu toe.

  • Alle NOS-video en -audio over de tsunami in Japan is hier te vinden.

20.15 uur: Nog altijd kans op een meltdown

Het gevaar voor een meltdown in de kerncentrale van Fukushima is niet groot, maar nog altijd niet geweken, zegt energiedeskundige Wim Turkenburg van de Universiteit van Utrecht.

20.15 uur: Miljoenen Japanners zonder voedsel en stroom

In het gebied dat is getroffen door de beving en tsunami is het openbare leven totaal ontwricht. Miljoenen Japanners zitten zonder stroom en water.

18.36 uur: Verwoesting bij Rikuzentaka

Nieuwe beelden van de verwoesting bij Rikuzentaka. U hoort Nieuwsuur-verslaggever Mirjam Bartelsman over haar eerste indrukken vanuit het rampgebied.

  • Alle NOS-video en -audio over de tsunami in Japan is hier te vinden.

17.40 uur: Dossier Tsunami Japan

Bekijk ook het dossier Tsunami Japan, met ál het nieuws, het nieuws over de kerncentrale, ooggetuigenverslagen, achtergronden en het uitgebreide video- en audio-overzicht van de NOS.

17.22 uur: Koelsysteem nog een kerncentrale uitgevallen

Het koelsysteem van de kerncentrale in Tokai is uitgevallen, meldt het Japanse persbureau Kyodo. De centrale ligt 120 kilometer ten noorden van Tokio en zo'n 300 kilometer ten zuiden van Sendai.

16.25 uur: Verwoesting en rijen

Onderstaand een video van de verwoestingen. Intussen beginnen zich rijen te vormen omdat overlevenden aan het hamsteren zijn geslagen. De mensen zijn vooral op zoek naar water en benzine.

16.00 uur: Mogelijk derde kerncentrale in problemen

Voor een derde kerncentrale is de noodtoestand afgekondigd. Het gaat om een centrale in Onagawa. Die centrale heeft drie reactoren. Eén ervan is afgeschakeld in 2006. Eén van de twee overgebleven reactoren heeft beschadigde turbines. In de omgeving van de centrale wordt verhoogde hoeveelheid straling gemeten. Het is niet duidelijk wat daar de oorzaak van is. De directeur van de centrale in Onagawa zegt dat het mogelijk straling is die afkomstig is van de centrales in Fukushima.

In de kerncentrale van Onagawa ontstond vrijdag na de beving brand.

  • Alle NOS-video en -audio over de tsunami in Japan is hier te vinden.

14.41 uur: Kerncentrales Fukushima

Sinds vanochtend is er voor zes reactoren verspreid over twee kerncentrales, beide in Fukushima, een noodtoestand afgekondigd. In centrale 1 (Daiichi), waar ook de explosie van gisteren plaatsvond, zijn drie van de zes reactoren in de problemen. In twee daarvan zit nu zeewater om de koeling op peil te houden. In een derde zijn ze dat van plan.

Bij kerncentrale Fukushima 2 (Daini) zijn drie van de vier reactoren in gevaar, maar de ernst daarvan is nog onduidelijk.

14.34 uur: Aangekomen in Sendai

Correspondent Wouter Zwart en producer Jesse Renckens zijn aangekomen in de zwaarst getroffen stad Sendai. Via een noodsnelweg zijn ze in een stoet van ambulances, brandweerauto's en legervoertuigen naar de plaats gereden. Ze gaan nu op zoek naar een hotel.

14.05 uur: G8 bijeenkomst

Morgen en overmorgen komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8-landen bij elkaar. De ramp in Japan, en de vraag hoe er het beste hulp kan worden geboden, zal de bijeenkomst domineren. Ook de onrust in Libië staat hoog op de agenda.

12.49 uur: Geen contact met Nederlanders

Met twee Nederlanders in Japan is er sinds de tsunami nog geen contact geweest. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. De twee staan bij de ambassade geregistreerd als aanwezigen in het rampgebied. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de Nederlanders slachtoffer zijn geworden van het natuurgeweld.

12.35 uur: Mirjam Bartelsman in het rampgebied

Nieuwsuur-verslaggever Mirjam Bartelsman is momenteel in het getroffen gebied. In het Radio1-Journaal zei ze het volgende:

"Wij mochten absoluut niet bij het echte rampgebied waar de doden nog onder het puin liggen om de hulpverleners niet in de weg te lopen. We hebben net een vrouw gesproken die huilend vertelde dat ze op zoek was naar een familielid. Ook zij mocht dat gebied niet in. Ze kon op geen enkele manier contact krijgen. Dat is het grote probleem hier: niemand kan elkaar bereiken. Je ziet overal briefjes hangen met vragen over waar mensen zijn. Er is geen internet en geen telefoon. Eigenlijk gaat iedereen hier ervan uit dat mensen die nu nog vermist zijn niet meer levend onder het puin vandaan zullen komen."

12.28 uur: Risico's in Fukushima

Woordvoerder van de regering Yukio Edano zegt in een verklaring dat er is begonnen met het injecteren van zeewater in reactor nummer 3 bij de kerncentrale in Fukushima. Het waterpeil zou inmiddels stijgen, maar de meter, die vermoedelijk kapot is, laat dit niet zien. Er zou geen extra straling zijn vrijgekomen, maar de kans op een nieuwe explosie is aanwezig.

12.14 uur: Wouter Zwart in 12 Uur Journaal

Correspondent Wouter Zwart in het Journaal van 12.00 uur over de kerncentrale en de hulpverlening in Sendai:

11.54 uur: Premier spreekt volk toe

De Japanse premier Naoto Kan heeft het Japanse volk toegesproken. Hij noemt de toestand rond de kerncentrales zorgelijk. Omdat veel kerncentrales zijn beschadigd, riep hij de bevolking op zuinig te zijn met energie. "Verloren elektriciteitscentrales zullen voorlopig niet hersteld zijn en er is een mogelijkheid dat er meerdere zullen uitvallen. Dat kan van invloed zijn op medische faciliteiten en andere diensten", zei de premier. Verder benadrukte hij dat de ramp de grootste crisis is in het land sinds de Tweede Wereldoorlog en riep hij de bevolking op te helpen met het creëren van een "nieuw Japan". Reddingswerkers zouden tot nu toe 12.000 mensen hebben gered. In totaal doen er 100.000 militairen, 2500 politiemensen, 1100 hulpdiensten en 200 medische teams mee aan de reddingsoperatie.

11.47 uur: Website Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een website gelanceerd die hulp moet bieden vermiste mensen te lokaliseren. Er kan een namenlijst geraadpleegd worden en mensen kunnen zelf laten weten of het goed met ze gaat.

11.42 uur: Voedsel en water

Japans grootste noodleproducent Nissin stelt een miljoen pakjes beschikbaar voor de slachtoffers. Ze zullen rondrijden in zogeheten 'keukenwagens' die voorzien zijn van stromend water en elektriciteit. Levensmiddelenproducent Suntory Holdings levert 360.000 flessen drinkwater aan het getroffen gebied. Dat meldt persbureau AP.

11.17 uur: 'Dodental in tienduizenden'

Naoto Takeuchi, hoofd van de politie van het district Myagi, zegt in gesprek met persbureau Kyodo: "We hebben geen andere keus dan met de situatie om te gaan in de wetenschap dat het dodental zonder twijfel tot in de tienduizenden zal lopen."

Intussen keren de eerste gevluchte bewoners uit het rampgebied weer terug.

11.04 uur: Luchtbeelden van Miyagi

Bekijk hier luchtbeelden van het zwaargetroffen district Miyagi. Deze beelden zijn van de steden Kesennuma en Rizukentakada. Kesennuma is een stad met 70.000 inwoners.

10.47 uur: Nieuwe foto's rampgebied

De BBC heeft zijn fotoserie van het rampgebied geüpdate. Op de foto's zijn onder meer de achtergebleven ravage, de op gang gekomen hulpverlening en de tsunami zelf te zien. Klik hier voor de foto's.

10.28 uur: Fukushima niet van niveau Tsjernobyl

De nucleaire ramp in Fukushima is minder ernstig dan de ramp in Three Mile Island (Harrisburg) in 1979 en Tsjernobyl in 1986. Dat zegt het Japanse nucleaire veiligheidsinstituut. Op de schaal van Internationale Nucleaire en Radiologische Gebeurtenissen (INES) krijgt Fukishima een 4. Three Mile Island en Tsjernobyl kregen respectievelijk een 5 en een 7. De schaal loopt van 1 tot en met 7.

10.17 uur: 55 miljard yen

De Japanse Bank heeft 55 miljard yen (zo'n 480 miljoen euro) beschikbaar gesteld aan dertien financiële instellingen in getroffen gebieden. Daarmee zouden de instellingen voldoende middelen in kas moeten hebben om grote geldopnames op te vangen, meldt persbureau Reuters.

10.12 uur: Waarschuwing zware naschokken

Er is nog steeds een flinke kans op grote naschokken en mogelijk zelfs nieuwe tsunami's. Daarvoor waarschuwt het Japans meteorologisch instituut. Woordvoerder Takashi Yokota zegt dat Japan de komende dagen de borst nat mag maken voor naschokken van meer dan 7,0 op de schaal van Richter.

09.50 uur: Checken op radioactiviteit

Inwoners van Koriyama, vlakbij de kerncentrale van Fukushima, zijn geëvacueerd en worden gecheckt op radioactiviteit. Volgens autoriteiten zouden er 160 mensen besmet kunnen zijn:

09.39 uur: Vergelijking tsunami 2004

BBC-verslaggever Rachel Harvey is nu in het rampgebied in Japan. In 2004 bracht ze ook verslag uit over de tsunami in Atjeh. Ze vergelijkt de twee:

"De Japanners zijn veel beter voorbereid. Ze hebben ervaren zoek- en reddingsteams, goede omroepinstallaties en ze zijn nu al begonnen met het graven met zwaar materieel. Hier is het veel minder bezaaid met dode lichamen dan in Atjeh."

09.20 uur: China stuurt hulp

Steeds meer buitenlandse hulpverleners komen aan in Japan om hulp te bieden. Vandaag arriveerde zelfs een reddingsteam uit China. Het is voor het eerst dat Japan zo'n hulpaanbod van China accepteert. De vijftien leden van het Chinese team zeggen er alles aan te doen om zoveel mogelijk mensen te redden.

09.00 uur: Wouter Zwart op noodsnelweg

Correspondent Wouter Zwart is inmiddels onderweg op de noodsnelweg naar de zwaar getroffen stad Sendai:

"We rijden nu in een lange stoet met brandweerwagens, ambulances, legervoertuigen en andere hulpdiensten in de richting van Sendai."

08.54 uur: Extra Journaal-uitzendingen op tv

De NOS zendt vandaag extra Journaals uit vanwege de natuurramp in Japan. Om 11 uur en om 11.50 uur zal de NOS op Nederland 1 extra Journaals uitzenden over de ontwikkelingen in Japan. Om 12.00 is er een kort Journaal op Nederland 2.

De rest van de middag houdt de NOS u ook op televisie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen na de aardbeving en de tsunami in Japan tijdens de uitzending van Studio Sport, op Nederland 1.

08.47 uur: Man uit water gered

De Japanse reddingsdiensten hebben een 60-jarige man uit het water gered op vijftien kilometer van de kust voor het district Fukushima. Hij werd na de verwoestende tsunami van vrijdag met huis en al meegesleurd naar open zee. De man werd gezien vanaf een marineschip, terwijl hij vanaf het dak van zijn woning probeerde de aandacht te trekken. Dat meldden lokale Japanse media.

08.45 uur: Wouter Zwart naar Sendai

Correspondent Wouter Zwart vanuit het rampgebied:

"We hebben toestemming gekregen om de noodsnelweg op te gaan op 150 kilometer van de getroffen stad Sendai."

08.38 uur: Satellietfoto's

ABC News heeft satellietfoto's gepubliceerd waarop getroffen gebieden voor en na de vloedgolf te zien zijn. Sleep met de muis van links naar rechts om het verschil te zien. Klik hier voor de foto's.

08.15 uur: NHK: mogelijk 10.000 doden

Volgens de Japanse omroep NHK loopt het dodental alleen al in het district Myagi op tot 10.000. Dat getal komt van de Japanse politie. Persbureau Kyodo schat het aantal doden en vermisten voorlopig op 1800.

07.32 uur: Voedel, water en brandstof

De BBC meldt dat er momenteel in de zwaarst getroffen stad Sendai moeilijk aan voedsel, water en brandstof te komen is. Mensen wachten buiten in lange rijen voor elke winkel die zijn deuren opent. Nog langere rijen van voertuigen blokkeren de wegen die naar tankstations leiden. Persbureau AP meldt dat miljoenen Japanners zonder drinkwater en elektriciteit zitten en dat ze overleven op noodles en rijst.

06.34 uur: 9,0 op schaal van Richter

Japans Meteorologisch Instituut heeft de kracht van de aardbeving opgewaardeerd naar 9,0 op de schaal van Richter. De US Geological Survey houdt het vooralsnog op 8,9.

06.05 uur: Wouter Zwart komt aan in rampgebied

Correspondent Wouter Zwart vanuit het rampgebied:

"Overal zie ik lange files voor tankstations en zo mogelijk nog langere rijen voor de supermarkten. Hier is geen stroom, geen telefoonverkeer en ook geen water. Dat is zorgelijk want we zitten hier ruim driehonderd kilometer van het rampgebied. Hilversum meldt ons dat experts onderzoeken doen naar een mogelijke meltdown bij de kernreactoren. Bezorgde blikken en overleg met carmeraploeg. We besluiten om ver om de kerncentrale heen te rijden. We nemen geen risico."

05.11 uur: Tweede reactor

In Japan zijn er grote problemen in een tweede reactor van de kerncentrale in Fukushima. Sinds gisteravond werkt de noodkoeling van de reactor niet meer. Met zeewater wordt geprobeerd deze te koelen. Ook is stoom vrijgelaten om de druk te verlagen. Daardoor was de straling in de directe omgeving van de kerncentrale korte tijd hoger dan de normale waarde. Gisteren ontstond een explosie in een andere reactor. Er zijn duizenden mensen geëvacueerd.

04.22 uur: Meer hulp arriveert

Vanuit de hele wereld spoeden reddingsteams zich naar Japan. Het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan is aangekomen bij de kust om het Japanse leger te helpen. Helikopters van het Japanse leger komen op het enorme vliegdekschip tanken en mensen vervoeren.

04.14 uur: Straling

Het aantal mensen in Japan dat is blootgesteld aan radioactieve stoffen loopt mogelijk op tot 160. Uit tests blijkt dat vijftien mensen zo goed als zeker besmet zijn geraakt, meldt het Japanse Bureau voor Nucleaire Veiligheid. De straling ontsnapte na een explosie in een van de zes reactoren in de kerncentrale Fukushima 1. Sinds de aardbeving zijn er problemen met het koelsysteem.

01.40 uur: Wouter Zwart vertrekt naar rampgebied

Correspondent Wouter Zwart vertrekt vanuit Tokio naar het rampgebied. Wouter meldt:

"Op weg naar het noorden. Volle tank benzine. Japanse producer heeft eten voor twee dagen ingeslagen; je weet maar nooit. In de auto waarschuwt het radionieuws nadrukkelijk voor problemen met de tweede kernreactor. Wij komen daar langs op weg naar het rampgebied! Omrijden?"

Kaart van Japan:


Sendai weergeven op een grotere kaart

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio