Een agent neemt een speekseltest af bij een automobilist
NOS NieuwsAangepast

Ruim duizend automobilisten onder invloed van drugs

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Het afgelopen jaar heeft de politie 1250 automobilisten betrapt die onder invloed van drugs achter het stuur zaten. Sinds een jaar gebruikt de politie speekseltesten om drugsgebruik in het verkeer op te sporen. Dat heeft geleid tot meer betrapte automobilisten.

De meeste bestuurders waren onder invloed van cannabis, gevolgd door amfetamine en cocaine. In bijna de helft van de zaken hadden mensen meerdere soorten drugs gebruikt. Soms hadden automobilisten ook alcohol gedronken.

Zo werkt zo'n speekseltest:

Zo werkt een drugstest in het verkeer

Het Openbaar Ministerie noemt het "zorgwekkend dat zoveel mensen zich onder invloed van drugs in het verkeer begeven". Verkeersofficier van justitie Achilles Damen: "Deze cijfers bevestigen dat we zeker door moeten gaan met deze manier van handhaven en vervolgen."

Het OM is dan ook blij met de speekseltest en nieuwe wetgeving die geldt sinds 1 juli vorig jaar, waardoor het makkelijker is om te vervolgen wegens drugsgebruik in het verkeer.

Boete

Zo'n 250 zaken zijn tot nu toe voor de rechter geweest; het merendeel moet nog op zitting komen. Meestal legt de rechter een boete op, gecombineerd met een rijontzegging.

Wie een joint heeft gerookt en in de auto stapt, kan rekenen op een boete van 850 euro en een paar maanden niet rijden. Wie meerdere soorten drugs heeft gebruikt, of drugs heeft gecombineerd met drank, krijgt in principe een taakstraf.

Advocaat Martijn Draaijers, gespecialiseerd in verkeerszaken, vindt het vreemd dat niet meeweegt in welke mate iemand drugs heeft gebruikt. Bij alcohol geldt: hoe hoger het promillage, hoe hoger de straf. Bij drugsgebruik is er één grenswaarde. Het maakt niet uit of iemand daar net boven of heel ver boven zit, zegt Draaijers.

"Ik zie veel mensen die dagelijks blowen en daardoor eigenlijk consequent te hoge bloedwaarden hebben. Maar omdat ze een tolerantie hebben opgebouwd, is het effect van het blowen minder en is de verkeersveiligheid niet in het geding", aldus de advocaat.

Volgens het Trimbos Instituut is bij de wettelijke grenswaardes wel degelijk vastgesteld dat die een negatieve invloed hebben op het rijgedrag. "Het kan zo zijn dat je je niet onder invloed voelt, maar er is toch effect", zegt Trimbos-medewerker Eva Ehrlich. "Bovendien moet je ergens een grens trekken. Tolerantie valt niet te meten."

Invorderen

In tegenstelling tot alcoholgebruik, mag de politie bij drugsgebruik het rijbewijs niet meteen invorderen. Daarom doet de politie melding bij het CBR, dat het rijbewijs wél mag innemen. Het CBR kan vervolgens psychiatrisch onderzoek gelasten, om te onderzoeken of een bestuurder verslaafd is en nog wel rijvaardig is. Dat gebeurde sinds de speekseltest 632 keer.

Advocaat Draaijers: "Dat onderzoek kan een half jaar duren en al die tijd mag iemand niet rijden. Ook de kosten, zo'n 1200 euro, zijn voor de automobilist. Daardoor hebben mensen vaak het gevoel dat ze dubbel worden gestraft."

Volgens het OM houdt de rechter er bij het opleggen van een straf rekening mee hoe lang iemand zijn rijbewijs al kwijt is. Het CBR zegt dat de gemiddelde duur van de schorsing van een rijbewijs wisselt. Zo hangt het er ook van af of iemand meewerkt aan onderzoek en de kosten heeft betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl