NOS NieuwsAangepast

Stralingsniveau rond kerncentrale daalt

In Japan is het stralingsniveau rond de kerncentrale in Fukushima weer aan het dalen. Dat zeggen de autoriteiten. In de centrale was zaterdag een explosie, waardoor een deel van het complex waarin de reactor staat instortte.

De centrale lekte vervolgens radioactiviteit. Het is niet duidelijk hoe sterk de straling was. De reactor zelf is bij de explosie ongeschonden gebleven, zegt een woordvoerder van de Japanse regering.

De reactor in Fukushima zit in een stalen constructie, die in een betonnen gebouw staat. Dat gebouw is door de kracht van de explosie ingestort, maar de staalconstructie is volgens de woordvoerder heel gebleven.

Na de ontploffing zijn volgens het Japanse persbureau Jiji drie medewerkers van de Fukushima 1-centrale blootgesteld aan radioactieve straling.

Jodium

De regionale autoriteiten hebben besloten dat de evacuatiezone rond de centrale moet worden vergroot naar twintig kilometer. Aanvankelijk moesten mensen in een straal van tien kilometer rond de centrale van Fukushima hun huis uit.

De Japanse autoriteiten zijn volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen bezig met voorbereidingen om jodiumpillen te verstrekken aan mensen die in de buurt van kerncentrales wonen in het getroffen gebied. Jodium kan bescherming bieden tegen blootstelling aan radioactiviteit. Het IAEA heeft de Japanners hulp aangeboden.

Scenario's

De situatie "is behoorlijk erg", zegt energiedeskundige en hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht Wim Turkenburg. "De reactor staat voor een deel droog en heeft weinig koelwater, waardoor ook splijtstofstaven kapot zijn gegaan. Inmiddels komt er ook radioactiviteit naar buiten. Dat is een ernstige situatie."

Volgens de energiedeskundige is de situatie nog lang niet zo erg als de kernramp in Tsjernobyl. "Het is ook niet zeker of dat gaat gebeuren." Er zijn nu twee scenario's denkbaar, zegt Turkenburg. "In het positiefste scenario hebben we het ergste gehad."

"In het negatieve scenario smelt de kern verder en komt er een nieuwe kernreactie op gang. Vervolgens kan er zoveel nieuwe energie vrijkomen dat de boel door de grond zakt, wegsmelt en er meer radioactiviteit in de omgeving komt", zegt Turkenburg.

Problemen

De problemen in de Fukushima-centrale begonnen na de aardbeving van vrijdag. Die was met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter de zwaarste beving in Japan in 140 jaar en bracht bovendien een tsunami teweeg.

De kerncentrale werd na de aardbeving automatisch stilgelegd, maar de dieselgenerator die voor de koeling van de reactoren had moeten zorgen werd vernield door de tsunami. De reactoren dreigen daarom oververhit te raken. Een lid van een Japanse veiligheidscommssie waarschuwde eerder al voor een meltdown.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl