NOS NieuwsAangepast

Massale legerinzet bij reddingswerk

Japan heeft 50.000 militairen ingezet om te helpen bij het reddingswerk in de regio die gisteren werd getroffen door een aardbeving en een tsunami. Vermoed wordt dat er nog veel slachtoffers onder het puin en de modder liggen.

Langs de noordoostkust zijn hele dorpen en steden van de kaart geveegd door de tsunami. Het officiële dodental staat op 599, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het beeld nog verre van compleet is. Er wordt rekening gehouden met zeker 1700 doden.

Volgens Japanse media zijn er alleen al in de regio rond het zwaargetroffen Sendai 400 tot 500 stoffelijke overschotten gevonden. Veel slachtoffers zijn verdronken. De miljoenenstad Sendai ligt zo'n 130 kilometer ten westen van het epicentrum van de beving.

De Japanse autoriteiten hebben meer dan 215.000 mensen gehuisvest in tijdelijke woningen.

Stroom

Van ongeveer 9500 inwoners van de plaats Minami Sanriku aan de Grote Oceaan ontbreekt nog elk spoor, melden Japanse media. Ook worden er nog altijd vier complete treinen vermist.

Miljoenen mensen in het rampgebied zitten zonder stroom. De luchthavens van Tokio zijn nog steeds dicht en veel treinen rijden niet.

Na de beving van gisteren, die met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter de zwaarste aardbeving in Japan in 140 jaar was, zijn er meer dan tachtig nabevingen geweest.

Hulp

Rond 05.30 uur zaterdagochtend (Nederlandse tijd) was er nog een nabeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Voor zover bekend heeft die geen verdere schade veroorzaakt.

De Japanse premier Kan heeft vanochtend een rondvlucht boven de getroffen gebieden gemaakt.

Ongeveer vijftig landen hebben Japan hulp toegezegd. De VS heeft een vloot met onder meer twee vliegdekschepen naar de regio gestuurd. Nederland stuurt een team met speurhonden.

Nederlanders

Van de vijftig geregistreerde Nederlanders in het rampgebied zijn er inmiddels veertig terecht. Zij zijn allemaal ongedeerd. De ambassade in Tokio heeft met tien Nederlanders nog geen contact kunnen leggen, maar er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Op het crisistelefoonnummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn sinds gistermiddag honderden telefoontjes binnengekomen van ongeruste mensen met familieleden in Japan. Ook vandaag is het crisisnummer open: 070-3487770.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl