NOS NieuwsAangepast

Kerncentrale Japan lekt radioactief materiaal

Bij de explosie in een kerncentrale in Japan is de reactor ongeschonden gebleven. Dat zegt een woordvoerder van de Japanse regering. De reactor in de Fukushima 1-centrale zit in een stalen constructie, die weer in een betonnen gebouw staat. Dat gebouw is door de kracht van de explosie ingestort, zegt de woordvoerder, maar de stalen constructie is volgens hem nog in tact.

De centrale lekt wel radioactiviteit, maar het is niet duidelijk hoe sterk de straling is. In het gebouw waar de explosie zich voordeed, was de temperatuur hoog opgelopen. Om de druk te verlagen werd eerder gecontroleerd radioactieve stoom vrijgelaten. Nu wordt zeewater aangevoerd om de reactor te koelen.

Evacuatie

De regionale autoriteiten hebben besloten dat in een groter gebied rond de centrale mensen moeten worden geëvacueerd. Inwoners in een gebied van twintig kilometer rond de Fukushima 1-centrale moeten hun huis uit. Eerder gingen de autoriteiten nog uit van een straal van tien kilometer.

Japanse media zeggen dat vier medewerkers bij de ontploffing gewond zijn geraakt. Experts zijn nog bezig met het vaststellen van de schade.

'Geen Tsjernobyl'

Een lid van de Japanse veiligheidscommissie zei eerder vandaag dat in de getroffen centrale een meltdown dreigt. In de twee Fukushima-kerncentrales zijn door het uitvallen van de elektriciteit problemen met de koeling. De reactoren dreigen daarom oververhit te raken.

Volgens hoogleraar reactorfysica Tim van der Hagen is er geen sprake van "een op hol geslagen kernreactor". "Wat hier aan de hand is, is van een totaal andere orde dan wat bijvoorbeeld in Tsjernobyl is gebeurd", zegt Van der Hagen.

"De reactor is uitgeschakeld, maar er wordt nog steeds warmte geproduceerd door radioactief verval. Die warmte moet je afvoeren, je moet blijven koelen. Doe je dat niet, dan wordt water stoom en die verhoogt de druk in zo'n reactor. Dat is nu aan de orde", aldus de hoogleraar.

Problemen

De problemen in de Fukushima-centrale begonnen na de aardbeving van gisteren. Die was met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter de zwaarste beving in Japan in 140 jaar en bracht bovendien een tsunami teweeg.

De kerncentrale werd na de aardbeving automatisch stilgelegd, maar de dieselgenerator die voor de koeling van de reactoren had moeten zorgen werd vernield door de tsunami.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl