NOS Wielrennen

Kruijswijk terug op podium in Vuelta

Spannende slotfase met Kruijswijk in hoofdrol

Thibaut Pinot heeft de negentiende etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. Steven Kruijswijk kwam in Andorra op dertien seconden als derde over de finish en drong daardoor weer de topdrie van het algemeen klassement binnen.

Kruijswijk won 1.03 op Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar blijft nog net tweede, met twintig seconden voorsprong op de kopman van Lotto-Jumbo.

Zaterdag is de laatste bergetappe, een rit over zes beklimmingen. Zondag volgt nog een vlakke sprintersetappe in Madrid.

• NOS
    Het algemeen klassement na de 19de etappe
  • NOS
    De uitslag van de 19de etappe

Pinot boekte in de etappe naar de Colle de la Rabassa in Andorra al zijn tweede ritzege. De Fransman reed tijdens de slotklim (17 kilometer à 6,6%) in de laatste kilometer weg bij Simon Yates, die op vijf seconden als tweede finishte.

Kruijswijk moest Pinot en Yates op 1,1 kilometer van de finish laten gaan.

Vlucht

Aan de voet van de slotklim werden Jonathan Castroviejo en Benjamin Thomas na een vlucht van ruim zestig kilometer ingerekend door het peloton, waarin de Movistar-ploeg van Valverde en Quintana de regie in handen had.

Quintana opende op dertien kilometer van de meet de aanval en kreeg Kruijswijk en diens ploeggenoot George Bennett mee. De laatste viel snel terug, waarna Pinot zijn plaats in de kopgroep overnam.

Met nog ruim tien kilometer te gaan reed Yates in één ruk naar de kopgroep, waaruit Quintana even later wegviel. Kelderman probeerde ook aansluiting te vinden bij de koplopers, maar dat lukte hem niet. De renner van Sunweb viel terug en kwam op 1.03 van Pinot als zevende boven.

In het klassement leidt Yates nu met 1.38 voorsprong op Valverde en 1.58 op Kruijswijk. Enric Mas volgt op 2.15 en Miguel Ángel López op 2.29.