NOS NieuwsAangepast

'Onderhandelingen over Nederlanders waren spannend'

Door correspondent Joris van Poppel in Brussel

De vrijlating van de drie Nederlandse militairen die vastzaten in Tripoli was tot op het laatste moment spannend. Dat zegt de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, die betrokken was bij de gesprekken met Libië.

De Nederlandse militairen kwamen vrijdagochtend aan in Griekenland, twaalf dagen na hun arrestatie.

De onderhandelingen over de vrijlating liepen grotendeels via de Griekse regering. Die kreeg deze week uit Tripoli te horen dat er een Libische gezant naar Athene op weg was. Minister van Buitenlandse Zaken Dimitris Droutsas zocht daarop contact met Nederland en bood aan te helpen.

Anders dan verwacht

"We hebben nooit echt onderhandeld", zegt Droutsas in een interview met NOS. "We hebben heel duidelijk gezegd dat het vasthouden van de militairen onaanvaardbaar is. Dit moest stoppen. De drie militairen moesten vrijkomen."

Het bleef tot op het laatst spannend of de overdracht op het vliegveld van Tripoli wel zou doorgaan.

"Het was anders dan we hadden verwacht. We hadden afgesproken dat bij aankomst de militairen al op het vliegveld zouden staan", aldus Droutsas. "De Nederlanders kwamen uiteindelijk pas na uren wachten aan op het vliegveld van Tripoli."

Geen ruil

De Griekse minister zegt - net als de Nederlandse regering - dat er niets aan Kadhafi niets is aangeboden in ruil voor de vrijlating. "Zeker niet. We hebben niet overwogen iets in ruil aan te bieden."

De Nederlandse militairen komen naar verwachting dit weekend terug naar Nederland.

Minister Droutsas is vooral erg blij met de goede afloop. "En ik ben blij dat we hebben kunnen aantonen dat Griekenland een betrouwbare partner is met goede contacten in de regio."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl