NOS NieuwsAangepast

Opname aanslag Reagan vrijgegeven

De Amerikaanse Secret Service heeft opnames vrijgegeven van de momenten vlak na de mislukte moordaanslag op president Reagan in 1981. Op de tape is te horen hoe de agenten van de dienst die de president moeten beschermen zich realiseren dat Reagan er slechter aan toe is dan aanvankelijk gedacht.

Reagan werd op 30 maart 1981 voor het Hilton Hotel in Washington neergeschoten door John Hinckley. De einzelgänger wilde met de aanslag indruk maken op actrice Jodie Foster.

Hinckley vuurde zes kogels af op Reagan. Drie omstanders werden vol geraakt, Reagan raakte gewond door een afgeketste kogel.

'Rawhide oké'

Op de band is te horen hoe een Secret Service-agent op feitelijke toon vaststelt dat de president is geraakt. "Opgepast, er zijn schoten afgevuurd", waarschuwt de man de meldkamer. "Er zijn gewonden."

Op dat moment wordt Reagan de gereedstaande limousine ingesleurd en gecontroleerd op verwondingen. Er wordt geen wond gevonden en de pijn die de president voelt, wordt toegeschreven aan gebroken ribben van de val.

"Rawhide is oké. We gaan naar de Kroon", is de eerste conclusie van een agent, die in code verwijst naar Reagan en het Witte Huis.

Bloed

Een minuut later volgt echter een andere opdracht. "We gaan naar de EHBO van het George Washington Ziekenhuis", meldt de agent. "Zet een ambulance… euh… brancard klaar."

Reagan heeft inmiddels bloed opgegeven en is duidelijk zwaarder gewond dan een gebroken bot. Later blijkt dat de kogel is afgeketst op een rib en in zijn longen is terechtgekomen. Als hij vier minuten na de schietpartij aankomt bij het ziekenhuis, heeft hij al de helft van zijn bloed verloren.

Toch is de klaarstaande brancard niet nodig, ondersteund door agenten loopt Reagan zelf naar binnen.

Bukken

Kort nadat de president is opgenomen in het ziekenhuis wordt gemeld dat Nancy Reagan (codenaam: Regenboog) het Witte Huis heeft verlaten om zich bij haar man te voegen. "Kroon, Regenboog onderweg naar lokale bestemming." Reagan zou in het ziekenhuis tegen Nancy grappen dat hij "vergat te bukken" toen Hinckley schoot.

President Reagan zou uiteindelijk twee weken in het ziekenhuis liggen en maanden nodig hebben om aan te sterken. Hinckley werd onmiddellijk na zijn daad opgepakt. Hij werd door rechter ontoerekeningsvatbaar verklaard en kreeg tbs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl