NOS NieuwsAangepast

Nederland bevriest meer Libische tegoeden

Het kabinet gaat nog meer Libische tegoeden bevriezen. Minister De Jager van Financiën noemde na afloop van de ministerraad als voorbeeld de tegoeden van de Libische Centrale Bank.

Nederland trekt op dit punt één lijn met andere landen in de EU. Die besloten vanmiddag om de sancties tegen Libië aan te scherpen.

Familie

Eerder waren tegoeden van Libische personen al bevroren, zoals die van kolonel Kadhafi, zijn familie en naaste medewerkers.

De Jager zei dat de Libiërs forse bedragen bij Nederlandse instellingen hebben uitstaan. Om hoeveel het gaat, wilde de minister niet zeggen. "Het gaat om veel geld", aldus De Jager.

Tamoil niet geraakt

Oliemaatschappij Tamoil heeft geen last van de bevriezing van de Libische tegoeden. De Libische Investeringsautoriteit is indirect, via verschillende bv's, aandeelhouder van Tamoil, dat in Nederland ruim 160 tankstations exploiteert. Tamoil wordt echter beschouwd als een Nederlands bedrijf, zegt directeur Peter Etman.

"We hebben van het ministerie te horen gekregen dat we niet op de lijst staan", aldus Etman.

Wel moet hij volgende week langs bij het ministerie om formeel af te spreken dat er geen geldstromen gaan naar de organisaties van wie de tegoeden bevroren worden. "Dat is ook nooit het geval geweest", aldus de directeur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl