NOS NieuwsAangepast

'In 1200 jaar niet zo'n aardbeving'

Volgens David Applegate, wetenschapper van de US Geological Survey, is de Japanse beving van 8,9 op de schaal van Richter de krachtigste in de regio in 1200 jaar tijd. De beving zou een stuk aardkorst van 240 kilometer lang en 80 kilometer breed hebben verscheurd.

Sinds het bestaan van de schaal van Richter zijn er slechts zes hogere metingen gedaan dan de 8,9 van nu, zoals de aardbeving die de tsunami in 2004 veroorzaakte. Een Chileense aardbeving uit 1960 van 9,5 op de Richterschaal was de zwaarste.

Slachtoffers

Vanavond werd Japan opnieuw opgeschrikt door een aardbeving, ditmaal ten noordwesten van Tokio. Deze zware naschok had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Berichten over schade door de nieuwe aardbeving zijn er nog niet.

De aardbeving en de daaropvolgende tsunami die zich over de Grote Oceaan uitstrekt, heeft in Japan en in andere landen een spoor van vernieling achtergelaten en veel slachtoffers gemaakt. Het dodental loopt steeds verder op.

Hoeveel doden er precies zijn gevallen, is nog lang niet duidelijk. In de zwaargetroffen stad Sendai zijn officieel 184 lichamen geborgen. Zij zouden zijn verdronken.

Daarnaast zijn er berichten dat er 200 tot 300 lichamen zijn aangespoeld na de tsunami. Het persbureau Kyodo verwacht dat het totale aantal doden boven de duizend uit zal komen. Waarop het persbureau zich bij die schatting baseert, is onduidelijk.

Spoorloos

Japanse media melden dat er een passagiersschip met zo'n honderd opvarenden spoorloos is verdwenen. Na de tsunami is er geen contact meer met het schip geweest. Ook wordt in het noorden van Japan een trein vermist. Hoeveel mensen daarin zaten, is niet bekend.

De tsunami, die ontstond na een zware aardbeving, kwam over een lengte van 2100 kilometer aan land. De aardbeving voor de kust van Japan was met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter de zwaarste beving in Japan in 140 jaar.

Niet naar huis

Het land bereidt zich voor op het bieden van noodhulp aan het gebied dat door de ramp is getroffen. Het is er nu nacht, wat het zoeken naar slachtoffers moeilijk maakt.

Veel Japanners kunnen niet terug naar huis en brengen de nacht door in sporthallen. In Tokio lopen duizenden mensen over straat omdat het openbaar vervoer is stilgelegd.

De Japanse regering heeft 300 vliegtuigen en veertig schepen paraat om bij daglicht aan de slag te gaan in het rampgebied in en om Sendai.

Nederlanders

In het rampgebied, zo'n 350 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tokio, wonen volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zo'n vijftig Nederlanders. Met ongeveer twintig van hen heeft het ministerie contact gehad; zo'n dertig Nederlanders heeft de ambassade in Tokio nog niet kunnen bereiken. Het contact, via telefoon of e-mail, verloopt vaak moeilijk.

De ambassade heeft inmiddels ook contact gehad met ruim twintig Nederlanders die op doorreis waren in het gebied. Er geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Minister Opstelten van Veiligheid heeft gezegd dat het Nederlandse rampenidentificatieteam paraat staat om in Japan hulp te bieden, als dat nodig is. Japan vooralsnog slechts aan vier landen om hulp verzocht.

Familie en vrienden van Nederlanders in Sendai en omgeving kunnen voor meer informatie bellen met het ministerie van Buitenlandse Zaken: 070-3487770.

Op dat nummer komen volgens het ministerie per uur zo'n 400 telefoontjes binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl