NOS NieuwsAangepast

Nieuwe hoop voor personeel Organon

Onderhandelingen over de verkoop van farmaconcern Organon in Oss zijn niet helemaal van de baan. Moederbedrijf Merck moet het besluit om niet verder te onderhandelen opnieuw voorleggen aan de ondernemingsraad (OR) en de Raad van Commissarissen. Die moeten, in overleg met het bestuur van Organon, besluiten of onderhandelingen over een overname worden hervat.

Dat is de uitspraak van de rechter in een kort geding dat was aangespannen door vakbonden, OR en de Raad van Commissarissen.

De Amerikanen houden de macht om de deal alsnog tegen te houden.

Anoniem

Zes maanden lang zocht de Nederlandse directie van Organon samen met het Amerikaanse moederbedrijf Merck naar een alternatief voor sluiting van de onderzoeksafdeling. 1050 hoogwaardige onderzoeksbanen zouden door de reorganisatie uit Nederland verdwijnen.

Er werd al gauw exclusief onderhandeld met één partij, die voor de buitenwereld anoniem bleef. Vlak voor de afgesproken deadline, 15 februari 2011, wees Merck het laatste bod op Organon van de hand en blokkeerde de deal.

Het personeel en de commissarissen waren verontwaardigd over dat besluit en stapten samen naar de rechter.

Verkeerde deal

"Er lag een complexe puzzel op tafel en zeker geen uitgewerkt plan", zei de advocaat van het Amerikaanse bedrijf Merck vorige week over de deal.

Vakbonden, de ondernemingsraad van Organon en de Raad van Commissarissen begrepen niet waarom de Amerikanen de stekker uit de onderhandelingen trokken.

Volgens Merck zijn er echter genoeg goede redenen om met de deal te stoppen.

* De onderhandelingspartner (de naam wordt steeds aangeduid als 'Partij X') zou steeds hogere eisen hebben gesteld aan de deal. Telkens kwamen er nieuwe voorwaarden bij. * De voorstellen waren te complex en bestonden slechts uit "een aantal sheets". * De deal zou Merck uiteindelijk meer kosten dan het originele plan: sluiting van de onderzoeksafdeling van Organon. Het zou gaan om een verschil van meer dan 700 miljoen dollar. * De gevolgen voor de werkgelegenheid van de deal waren te vaag. Van de 1050 mensen zouden er door de deal minstens 570 hun baan kunnen behouden. Merck twijfelde eraan of dat aantal wel gehaald zou kunnen worden. * Steun van de overheid was voor de deal vereist.

Geen zin

Volgens Merck heeft verder onderhandelingen met 'Partij X' weinig zin. Het bedrijf zou inmiddels het bod hebben ingetrokken.

De OR en de Raad van Commissarissen spraken dat tegen. Zij vinden het onzin dat voor een multinational als Merck de deal "te complex" is. Ook vinden ze dat Merck zich niet aan de afspraken heeft gehouden die in september 2010 - bij het begin van de zoektocht naar alternatieven - zijn gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl