NOS NieuwsAangepast

Minder gebreken bij nieuwbouw

Door economie-redacteur Bart Kamphuis

Het aantal gebreken bij nieuwe woningen is vorig jaar verder afgenomen. Dat komt doordat aannemers meer tijd nemen voor het afwerken en opleveren.

De kans is groot dat het om een tijdelijke verbetering gaat, omdat door de crisis in de bouw het aantal klachten naar verwachting weer zal toenemen.

Een deur zonder klink, muren die niet helemaal gestuct zijn, klodders cement op de vloer, er is vrijwel geen huis dat vlekkeloos wordt afgeleverd.

Nazorg

Het aantal tekortkomingen bij oplevering bereikte vier jaar geleden een hoogtepunt, gemiddeld 24,4 per woning. Vorig jaar was dat 14,9. Dit blijkt uit gegevens van Woningborg, een garantiefonds voor aannemers en woningkopers.

"De tijdsdruk is er vanaf", zegt directeur Peter van Noord. "Aannemers hebben voldoende tijd voor oplevering en nazorg. Er zijn minder procedures bij geschillen."

In 2007 en 2008 draaide de bouw op volle toeren. Er was werk in overvloed en haastige spoed was vaak 'goed'. Meestal lag er al een nieuw project te wachten als het huidige nog niet klaar was. Het tekort aan vaklui werd aangevuld met buitenlandse bouwvakkers. Die waren niet altijd even vakbekwaam, zegt Van Noord. En het was nog wel eens lastig communiceren met collega's van over de grens.

Grondstoffen

De Vereniging Eigen Huis, die bouwkundigen levert voor huizenkopers, bevestigt het beeld van Woningborg. Ook daar daalt het aantal klachten.

Van Noord voorziet dat het aantal gebreken mogelijk weer gaat stijgen. "Er ontstaat een nieuwe druk op aannemers om al tijdens de bouw te bezuinigen. Aannemers nemen projecten aan voor een te lage prijs, om in elk geval maar aan het werk te blijven. De huizenprijzen staan onder druk, omdat er weinig kopers zijn. En grondstoffen worden duurder, waardoor bouwkosten stijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl