NOS NieuwsAangepast

Hillen: geen concessies aan Libië

Minister Hillen van Defensie zegt dat er geen concessies zijn gedaan aan de Libische autoriteiten om de drie Nederlandse militairen vrij te krijgen.

Vanmorgen gaven minister Hillen en de Commandant der Strijdkrachten Van Uhm een persconferentie over de vrijlating van de drie Nederlandse militairen, die twaalf dagen gevangen hebben gezeten.

Goed verzorgd

Volgens Hillen gaat het goed met de drie Nederlanders, die donderdagnacht in Griekenland zijn aangekomen. "Ze slapen nu. Ze zijn goed verzorgd en goed behandeld," aldus Hillen. Het is nog onduidelijk wanneer ze naar huis komen, het is waarschijnlijk niet meer vandaag. "Ze moeten nog even tot zichzelf komen."

Hillen wilde weinig kwijt over de onderhandelingen over de vrijlating. "Het was een wispelturige club om mee te onderhandelen. Het was hoge zee en dan lage zee. Donderdag ging het opeens beter", aldus Hillen.

Geen voorwaarden

De Nederlandse regering heeft geen excuus aangeboden. "We hebben geen gebaar hoeven maken. Er zijn geen voorwaarden gesteld,"aldus Hillen. Ook premier Rutte zegt dat Nederland niets heeft aangeboden in ruil voor de bevrijding van de Nederlanders. "Er is niets beloofd."

Het kabinet zal later een brief naar de Tweede Kamer sturen over de gebeurtenissen rond de drie militairen. Een deel van die informatie is vertrouwelijk.

Geen geheim

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken erkent dat er wel fouten zijn gemaakt. De Nederlandse militairen zijn gevangen genomen tijdens een geheime operatie om een Nederlander te evacueren. "Dat de operatie niet is verlopen, zoals we hadden gehoopt, is geen geheim. Dat had anders gemoeten", aldus Rosenthal.

Het kabinet gaat bekijken of het de helikopter terug kan krijgen die het bij de mislukte evacuatie is kwijtgeraakt. Maar als dat de prijs is die we moeten betalen voor de vrijheid van onze mensen, dan is dat zo, aldus minister Hillen.

Ministers reageerden vanmorgen opgelucht over de vrijlating. "We zijn heel blij. Het zijn mensen die voor ons de kastanjes uit het vuur moeten halen," zei minister Kamp van Sociale Zaken bij de aanvang van de ministerraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl