NOS NieuwsAangepast

Japanners gewend aan aardbevingen

De aardbeving in Sendai is volgens seismologen de zwaarste aardbeving in 140 jaar in Japan. Het Japanse eilandenrijk heeft een lange geschiedenis van aardbevingen. Het is een van de meest seismisch actieve gebieden ter wereld.

Onder Japan liggen drie platen die onder elkaar door en langs elkaar schuiven. Door die bewegingen komt plaatselijk heel veel spanning vrij. Die kan zich ontladen in een plotselinge verschuiving: een aardbeving.

Japanners zijn daarom gewend aan aardbevingen. De meeste stellen niet zoveel voor. Maar eens in de zoveel tijd is er een grote aardbeving, die wel veel schade aanricht en slachtoffers maakt.

Edo

De eerste gedocumenteerde aardbeving in Japan is in het jaar 684. Veel is er niet bekend over het aantal slachtoffers en de kracht van de beving.

De eerste grote aardbeving is in 1703 in Edo, het huidige Tokio. Deze aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter wordt gevolgd door een tsunami. Meer dan 100.000 mensen komen erbij om het leven. In 1854 wordt Edo opnieuw getroffen door een aardbeving met 10.000 doden als gevolg.

Ook in 1923 is er weer een zware aardbeving in Tokio. De stad wordt door de beving (8,2) en de daaropvolgende brand bijna helemaal verwoest. Er vallen meer dan 140.000 doden.

Kobe

In de daaropvolgende periode zijn er wel regelmatig aardbevingen, maar deze eisen niet of nauwelijks slachtoffers. Dat verandert in 1995 als de stad Kobe wordt getroffen. De beving (6,8) verwoest een groot deel van de stad. Ruim 5500 mensen komen om.

Ook de afgelopen tien jaar zijn er regelmatig aardbevingen in Japan, zoals in 2003, 300 km ten noordoosten van Tokio met een kracht van 7,2 en bij Hokkaido met een kracht van 8,0. Dodelijke slachtoffers vallen hierbij niet of nauwelijks. In 2004 is er een serie zware aardbevingen bij de stad Niigata. Deze bevingen verwoesten veel huizen, maar eisen bijna geen levens.

De laatste grote aardbeving met tsunamiwaarschuwing is in 2005 voor de kust van het Japanse hoofdeiland Honshu. De beving heeft een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. De tsunami bleek mee te vallen. Ook in Sendai is deze beving te voelen. Het dak van een zwembad stort in, met een aantal gewonden tot gevolg.

Sendai

Deze keer is Sendai getroffen door een zeer zware aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. De beving komt volgens seismoloog van het KNMI Bernard Dost niet geheel onverwacht. "Je weet dat er in dit gebied zulke grote bevingen kunnen voorkomen, maar in Japan zijn ze meestal aanzienlijk kleiner. Er zijn de laatste dagen meer bevingen geweest en dat waren, zoals we nu zien, voorschokken van deze beving." De seismoloog verwacht nog meer bevingen in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl