Atsma wil minder vogels op Schiphol

Staatssecretaris Atsma van Milieu wil het aantal vogels rond Schiphol terugdringen. De veiligheid van het luchtverkeer is door het toenemend aantal vogels in het geding, zegt Atsma.

Het aantal botsingen van vliegtuigen met vogels is in twee jaar met bijna de helft gegroeid. In 2008 ging het nog om ongeveer 160 aanvaringen (bij gemiddeld 400.000 vliegbewegingen), in zowel 2009 als 2010 waren er al 280 botsingen met vogels.

Meestal kan een vliegtuig na een botsing met een vogel of een kleine groep vogels doorvliegen, maar bij grotere vogels of grote zwermen kan er een motor uitvallen en moet het vliegtuig terugkeren naar de luchthaven.

Eén motor

Dit was vorig jaar juni het geval toen een toestel van Royal Air Maroc in aanvaring kwam met ganzen en het toestel korte tijd op zeer lage hoogte op één motor over Haarlem is gevlogen.

Atsma vindt dat in een groter gebied rond de luchthaven activiteiten moeten worden verboden die vogels kunnen aantrekken.

Die zone is nu zes kilometer. Atsma wil dat uitbreiden tot tien of dertien kilometer. Atsma noemt als voorbeelden vuilstort en viskwekerijen. Atsma wil de maatregelen voor de zomer uitwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl